ДЕШАВА СЕ...

Русија је размотрила молбе косовских Срба о држављанству


17.11.2011. Москва
Извор: http://vz.ru/news/2011/11/17/539393.html

 Запослени у МИД (Министарство иностраних послова) упознали су се са поднеском неколико хиљада косовских Срба са молбом о добијању руског држављанства, изјавио је у четвртак министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, нагласивши да су политички разлози таквог мотива разумљиви.

„Наравно, ми смо се детаљно упознали са овим поднеском. У овом случају морамо деловати узимајући у обзир  читав низ фактора”, изјавио је Лавров у четвртак на заједничкој пресс-конференцији са својим индијским колегом Соманахали Кришном, преноси „Интерфакс”.

Што се тиче правне стране ове ствари, наставио је министар,  у Русији је на снази закон о држављанству, који регулише случаје давања држављанства страним грађанима. «На политичком плану нама су савршено разумљиви мотиви обраћања косовских Срба са таквом молбом» изјавио је Лавров.

„Они (косовски Срби, који су се обратили за добијање држављанства РФ) нашли су се у очајној ситуацији, осећају безизлазност у условима када су упркос резолуцији 1244 СБ ООН,  изложени принудама да се подчине диктату Приштине, у циљу лишавања чак и њиховог права на локалну самоуправу. И увредљиво је што се све то чини не само уз попустљивост, него и уз директну подршку снага за Космет на челу са НАТО-ом и Мисије ЕУ поштујући такозвану «владавину права», рекао је Лавров.

По његовим речима ове снаге «међународног присуства» делују нарушавајући «статусно-неутрални мандат који им је додељен».

Ми ћемо против тога и даље чврсто иступати и сматрамо да нико не треба да узима на себе улогу судије над целим народима и ми ћемо бранити права Срба, где год они живели, посебно косовских Срба, користећи све могућности које су у складу са међународним правом и руским законом» рекао је Лавров.

Он је нагласио да последњих година Русија активно помаже косовским Србима и «на хуманитарном плану» и са тачке гледишта очувања културе, самобитности и традиције. Тај посао ће бити настављен.

Како саопштава лист ИЗГЛЕД, у уторак је први секретар амбасаде Русије у Србији, Олег Булдаков саопштио да више од 20.000 косовских Срба и лица пресељених са Косова желе да добију руско држављанство. Касније су у руском дипломатском председништву такође је саопштено да се Срби све чешће интересују у руској амбасади у Београду о могућностима за добијање руског држављанства.

Као одговор на ова саопштења стални представник при НАТО Димитриј Рогозин је изјавио да ако косовски Срби пожеле не само да добију држављанство него и да се преселе у Русију, они би морали у Русији да нађу своју другу домовину.

У међувремену, у среду је у граду Косовска Митровица на северу самопроглашене територије одржан масовни митинг подршке против некажњених убистава Срба која се настављају на КиМ.

(са руског превела Надежда Мирковић)