ДЕШАВА СЕ...

Савет безбедности УН продужио мандат ЕУФОР-а у БиХ за још годину дана


Савет безбедности УН продужио мандат ЕУФОР-а у БиХ за још годину дана

среда, 16 новембар 2011 21:47
ЊУЈОРК – Савет безбедности Уједињених нација продужио је данас мандат ЕУФОР-а у Босни и Херцеговини за још годину дана, саопштено је у Њујорку.У резолуцији, коју су 15 чланица Савета безбедности једногласно усвојиле, поновљено је да „примарна одговорност за даљу успешну примену мировног споразума лежи на властима у БиХ”.

Снаге Европске уније су 2004. године преузеле мировну мисију од стабилизационих снага НАТО-а, са задатком да осигурају да све стране наставе да се придржавају Дејтонског мировног споразума из 1995. године.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је јуче у Савету безбедности УН да је земља и даље у политичком застоју, углавном због невољности политичара да се укључе у дијалог и постигну компромис.

Инцко је истакао да је због политичке нестабилности од кључне важности да ЕУФОР остане на терену и да настави да помаже његовој канцеларији и другим међународним организацијама да испуне своје мандате, наводи се у саопштењу.

Земље чланице су резолуцијом Савета безбедности УН овлашћене да преузму све потребне мере да бране присуство ЕУФОР-а и НАТО-а и да им пружају помоћ у спровођењу њихових мисија.

(Танјуг)