ДЕШАВА СЕ...

Војислав Коштуница: Чланство Србије у ЕУ подразумева признање независног Косова


Војислав Коштуница: Чланство Србије у ЕУ подразумева признање независног Косова

четвртак, 17 новембар 2011 10:44
БЕОГРАД – Председник Демократске странке Србије (ДСС) Војислав Коштуница заузео се за покретање расправе о томе да ли је у интересу Србије да постане чланица Европске уније (ЕУ) пошто је, према његовој оцени, јасно да је услов за кандидатуру успостављање добросуседских односа са Косовом као независном државом.У интервјуу агенцији Бета, Коштуница је рекао да су 22 земље ЕУ признале независност Косова, што је први спор Србије са Унијом, али да треба узети у обзир и проблеме са којима се ЕУ суочава а то су, како је навео, „економска криза и престанак проширења ЕУ”.

„Полако долази до раслојавања на прворазредне и другоразредне чланице а, бојим се, када је реч о Западном Балкану, и на трећеразредне државе… Ми сада треба да направимо салдо колико нас је досадашње кретање према кандидатури и једнострана примена економских споразума коштала, па да закључимо на основу тога шта је интерес Србије”, рекао је Коштуница.

Председник ДСС је оценио да је власт у Србији до сада „срљала” ка Европској унији, уз тврдњу да чланство у Унији нема алтернативу и да су питања Косова и уласка у тај савез два одвојена процеса.

„То нису два процеса, то су две повезане ствари. Чланство у ЕУ подразумева фактичко признање Косова, нормализацију односа Србије и Косова и добросуседске односе”, рекао је он и додао да после „толико изгубљеног времена и велике цене” треба видети шта је државни интерес.

Коштуница је оценио да Србија треба да сарађује са ЕУ, пре свега на економском плану, на начин на који то чине многе друге земље Европе и света, попут Норвешке и Швајцарске.

Он је указао да треба поставити и питање да ли ЕУ има алтернативу и да ли Србија може нормално да се развија и да се нормално живи и ради ако само сарађује са ЕУ.

„Мој одговор је – да, то је могуће”, рекао је Коштуница.

Говорећи о северу Косова, Коштуница је рекао да би власт у Београду морала да пружи много више подршке народу на барикадама јер су ти људи егзистенцијално угрожени и јер на миран начин показују да желе да остану део Србије.

„Камо среће да власт у Београду показује тај степен одговорности и бриге за то да Косово и Метохија остану у саставу Србије, који показују наши држављани у јужној покрајини… Власт треба да им помаже, уместо што на мала врата признаје институције нелегалне државе Косово”, рекао је он.

Лидер ДСС је критиковао поједине странке и део јавности да причама о неком новом егзодусу Срба настоје да застраше Србе на Косову и да се то ради како би се између Косова и Србије, до 9. децембра, утврдило „нешто што би имало озбиљне елементе државне границе”.

Према његовим речима, Србија треба да инсистира на новим преговорима са Приштином, који би били под покровитељством Савета безбедности УН, јер ће се тако цео проблем вратити у оквире Резолуције 1244, која поштује територијални интегритет Србије.

Говорећи о опцијама Србије у решавању косовског проблема, Коштуница је рекао да власт треба да настави да инсистира да је Косово део Србије и да већина земаља у свету није признала једнострано проглашену независност што је обавеза и према Уставу Србије, и према међународном праву.

„Питање Косова је и питање интегритета и суверенитета Србије, и поврх свега – нашег идентитета. Србија без Косова није исто што и са Косовом. Питање је колико је Србија без Косова и Србија?”, рекао је Коштуница у интервју агенцији Бета.

(Бета)

1 reply »

  1. И ТИ НЕ СОЛИ ВИШЕ ПАМЕТ, НЕГО ПОЗОВИ НАРОД НА УЛИЦЕ, АКО ТИ ЈЕ ТОЛИКО СТАЛО ДО СРПСТВА! А НЕ САМО СУВА ДЕМАГОГИЈА, ПА МИСЛИТЕ ДА СТЕ АКО ТАКО ЛАПРДАТЕ ПАТРИОТЕМ УРАДИТЕ НЕШТО КОНКРЕТНО, ОНДА ЋЕМО ВАМ ВЕРОВАТИ, ДО ТАДА НЕМА РАЗЛИКЕ ИЗМЕЂУ ВАС И ЖУТО-ЦРВЕНЕ БАНДЕ!!!!!!

    Свиђа ми се