ДЕШАВА СЕ...

Вилијам Хејг: Србија се мора вратити дијалогу с Приштином и применити до сада договорено


Вилијам Хејг: Србија се мора вратити дијалогу с Приштином и применити до сада договорено

четвртак, 17 новембар 2011 00:43
Београд – Министар спољних послова Велике Британије Вилијам Хејг каже да се Србија што пре мора вратити дијалогу са Приштином и да мора применити до сада договорено.Хејг је у интервјуу за дневни лист „Блиц“ од рекао да су председник Србије Борис Тадић и чланови Владе Србије, који бораве у посети Британији, истакли да Србија има намеру да то и учини.

„Ми смо поздравили та уверавања, али смо премијер (Дејвид) Камерон и ја такође били јасни да нам је потребно да видимо посвећеност проналажењу одрживих решења за Косово, решења која се протежу даље од наредног месеца“, рекао је Хејг.

Упитан да ли Србија може да рачуна на британски глас за добијање статуса кандидата за ЕУ, Хејг је рекао да су премијер Камерон и он током разговора с Тадићем „још једном потврдили снажну подршку Британије европској перспективи западног Балкана, укључујући Србију“.

Британски министар је истакао да се и у мишљењу Европске комисије наглашава да је потребно да Србија уради више у области регионалне сарадње, конкретно се помиње дијалог с Косовом.

„Сматрам да је јасно да дијалог мора поново да почне уз искрену посвећеност обеју страна. И чини се да је онда једино разумно да се постигнути договори у потпуности поштују и примене“, рекао је Хејг.

Британски министар је навео да се „један од постигнутих договора тиче слободе прекограничног кретања, што је иначе у групи основних вредности ЕУ“.

(Бета)