ДЕШАВА СЕ...

Борислав Стефановић: Не може се Србија натерати да прелазе третира као државну границу


Борислав Стефановић: Не може се Србија натерати да прелазе третира као државну границу

среда, 16 новембар 2011 20:29
БЕОГРАД, ПРИШТИНА – Шеф преговарачког тима Србије Борислав Стефановић најавио је да ће дијалог са Приштином бити настављен у понедељак у Бриселу и да ће једна од тема бити административни прелази.Стефановић је телевизији Пинк рекао да у његовим данашњим разговорима с посредником Европске уније Робертом Купером преко видео линка није пронађено решење за административне прелазе, али да ће разговор бити настављен и сутра.

Стефановић је рекао да је Куперу понудио предлоге за решење проблема у вези са административним прелазима Брњак и Јариње, али није прецизирао о чему је реч.

„Наставићемо да тражимо решење. Јако је тешко. Не може се Србија натерати да административне прелазе третира као државну границу“, рекао је Стефановић упитан о изјавама из Приштине да ће Србија договором о административним прелазима Брњак и Јариње признати да је то државна граница.

Стефановић је оценио да су такве изјаве косовских званичника „за унутрашњу употребу“.

Говорећи о предстојећим разговорима у Бриселу, Стефановић је рекао да ће, поред административних прелаза, бити речи и о регионалном представљању Приштине и универзитетским дипломама.

Упитан о сутрашњем састанку у Београду са представницима Срба са севера Косова, Стефановић је рекао да је важно да се често састаје са њима и да их обавештава о детаљима разговора с Приштином.

На питање о одлуци Владе да се копије матичних књига предају косовским властима, Стефановић је рекао да оне неће бити предате косовским властима већ Европској унији и Уједињеним нацијама.

„Влада је донела уредбу којом се копије уступају Европској унији и Уједињеним нацијама и тиме се не нарушава Устав. Србија ће наставити да обавља своју функцију на Косову и Метохији“, рекао је Стефановић.

Стефановић је додао и да очекује да ће се на седници Одбора за Косово и Метохију заказаној за петак, 18. новембар, додатно постићи степен јединства и да ће посланици, девети пут, имати прилику да од њега и министра за КиМ Горана Богдановића, чују све што је важно за адекватну одлуку парламента.

Стефановић је, истовремено, најавио да ће састанак са председницима општина са севера Косова и Метохије бити одржан у четвртак у Београду, а не у среду како је јуче најављено.

„Састанак ће вероватно да буде одржан у четвртак у Београду, зато што председници општина имају неке обавезе“, навео је шеф београдског тима.

Упитан да прокоментарише писање београдске штампе да је на претходној седници владе, 10. новембра, дошао у оштар сукоб са државним секретаром у Министарству за КиМ Оливером Ивановићем око суштине договора постигнутих у Бриселу поводом катастара и матичних књига, Стефановић је рекао да то није истина.

„Не постоји никакав сукоб, нити је било дисонантних тонова“, рекао је Стефановић.

Европска унија очекује да ће се шефови преговарачких тимова Београда и Приштине Борислав Стефановић и Едита Тахири договорити о постепеном увођењу интегрисаног управљања на прелазима на северу Косова према централној Србији, пише данас Коха диторе, позивајући се на изјаву неименованог дипломате из ЕУ.

Према његовим речима, Едита Тахири, Стефановић и посредник ЕУ Роберт Купер ће покушати да пронађу делове споразума о интегрисаном управљању у којима би обе стране могле лакше да пронађу компромисе.

„Не ради се о споразуму који може бити примењен од првог дана, његови делови ће бити примењивани постепено“, изјавио је неименовани дипломата.

Лист наводи да је примена споразума о интегрисаном управљању отежана јер Србија не признаје независност Косова, а Приштина инсистира да се ради о међудржавном споразуму.

Према извору Коха диторе, следећи састанак Едите Тахири и Стефановића ће послужити да се разјасне околности које могу подстаћи примену.

(Бета-Танјуг-Фонет)

1 reply »