ВАНРЕДНЕ ВЕСТИ

Комерсант оцењује да уколико посланици, али и влада подрже иницијативу Срба са Косова, то ће значити да би убудуће Русија требала да сноси одговорност за безбедност својих новопечених градјана. Уз то, Русија треба да повремене сукобе косовских Срба са „миротворцима“ сматра репресијом против својих грађана и кршењем њихових права, указује лист…


Уторак, 15.11.2011.

Захтеви за држављанство могу посвађати Русију и НАТО

Zahtevi za državljanstvo mogu posvadjati Rusiju i NATOМОСКВА, 15. новембра 2011. (Бета) – Руска штампа у издањима од уторка упозорава на деликатност захтева више од 20.000 косовских Срба да добију држављанство Русије.

Ако би косовски Срби добили руско држављанство, то би испровоцирало конфликт Русије и НАТО, и погоршало односе Москве и Београда, пише лист Комерсант.

Тај лист цитира саветника Амбасаде Русије Олега Булдакова који каже да је неколико хиљада људи упутило писмо руској Државној Думи тражећи држављанство Русије, али да то писмо још није стигло у Државну Думу.

Комерсант оцењује да уколико посланици, али и влада подрже иницијативу Срба са Косова, то ће значити да би убудуће Русија требала да сноси одговорност за безбедност својих новопечених градјана. Уз то, Русија треба да повремене сукобе косовских Срба са „миротворцима“ сматра репресијом против својих грађана и кршењем њихових права, указује лист.

Лист наводи да експерти с тим у вези указују на пример Јужне Осетије, где је већина градјана до рата са Грузијом 2008. године имала руске пасоше. Као један од разлога почетка операције против Грузије, Кремљ је навео то што су грузијски војници убили руске градјане.

Дневник пише да би, међутим, у случају грађана са Косова, Русија имала посла не само са Михаилом Сакашвилијем, већ са читавим блоком НАТО, додаје лист.

У сваком случају, закључује лист, захтев косовских Срба могао би да „озбиљно посвађа“ Москву са властима Србије. Јер, ако иницијатива за давање држављанства „добије зелено светло“, то ће бити удар на позиције владајућих демократа Бориса Тадића и „добар поклон“ српским националистичким партијама уочи избора у пролеће 2012. године, оцењује дневник…

1 reply »

  1. Русија хитно треба да прихвати молбе Срба са КиМ и уврсти их у своје држављане. Као Руски држављани моћи ће да траже отцепљење и присаједињење са матицом и ако немају непосредну границу. Србија не може Русија ће верујем оправдати очекивања угрожених Срба. Нека НАТО мисли треба ли са Русијом да се качи или да се повлачи. Русија је и Београд ослободила и остао је српски. Кад ослободи Косово и Метохију, постане руско-српска, свима ће да сване. Шиптари ће схватити где им је место, НАТО можда промени стратегију, Љиљана Ћуић

    Свиђа ми се