ДЕШАВА СЕ...

САД СУ И ИЗМЕЂУ СЕБЕ ПОЧЕЛИ ДА СЕ СВАЂАЈУ, „БЛАГО“ СРБИМА СА ТАКВОМ ВЛАДОМ


ПОСВАЂАЛИ СЕ ОЛИВЕР ИВАНОВИЋ И БОРИСЛАВ СТЕФАНОВИЋ

14. 11. 2011.

Од нове декларације о Косову ускоро неће бити ништа јер, не само да у Народној скупштини постоје неслагања у вези са садржајем тог документа, већ је и унутар Владе Србије дошло до дубоких размимоилажења, сазнаје Данас. Седница кабинета премијера Мирка Цветковића одржана у четвртак, 10. новембра, са које је наш лист јуче ексклузивно објавио неке детаље, завршила се тако што је шеф тима за дијалог с Приштином Борислав Стефановић, незадовољан оштрим критикама неких од присутних чланова владе, демонстративно напустио салу, рекли су извори Данаса из Немањине 11. Саговорници нашег листа из владе потврдили су нам да је више министара имало озбиљне примедбе на предвиђену примену бриселских договора о катастру и матичним књигама, коју им је Стефановић презентовао у форми „усмене информације“, али је најдиректнији био државни секретар Министарства за КиМ Оливер Ивановић. Он је на седници у четвртак мењао министра Горана Богдановића, који је био на Косову, на сахрани Сава Мојсића, убијеног дан раније у Косовској Митровици. „Није тајна да су поједина министарства, међу којима и Министарство спољних послова, дала негативна мишљења на договоре с Приштином и Бриселом о катастру и матичним књигама. Такође, Стефановић је члановима владе представио усмену информацију, а врло је тешко да се о тако важним питањима изјашњавамо без увида у писани споразум. Чини се, међутим, да су врло ретки они који су тај споразум видели. Постоји основана сумња да такав споразум уопште постоји“, истиче извор Данаса који је био присутан на прошлонедељној седници Владе.

„Не могу на основу усмене информације да дајем своје мишљење“, рекао је том приликом Оливер Ивановић. Наш саговорник напомиње да је Стефановићу том приликом речено и да су „тајни преговори можда могући, али њихова тајна примена никако није изводљива“, као и да би у процес дијалога требало да се укључе и Срби с Косова. „Признавање надлежности Врховног суда Косова било би противуставно и незаконито. Неко због тога може сутра да одговара. Без промена Устава не бисмо могли ништа од тога што си предложио да применимо“, препричава Данасов извор са седнице критике које је шефу преговарача упутио Оливер Ивановић. Након тога, Борислав Стефановић је напустио седницу. „Србија није ни на који начин признала Врховни суд Косова. Ми тај суд не признајемо и то нема везе са животом“, изјавио је јуче Стефановић поводом раније објављених сазнања Данаса. Влада Србије ће, како је навео, спровести све договоре из дијалога с Приштином, „које је иначе већ усвојила“, рекао је он, али је оценио да то отежавају „бирократизција, проблем у разумевању и непознавање права“. Стефановић је оценио да је противљење договорима из Брисела „тенденциозно и резултат неразумевања“ и истакао да декларација владе и скупштине нису неопходни да би се преговори с Приштином наставили. Подсетимо, наш лист је јуче објавио да Влада Србије, због противљењу неколико министарстава, није подржала договоре из дијалога Београда и Приштине о катастру и матичним књигама, чиме је блокирано и усвајање предлога скупштинске декларације о Косову, којом би се дало „зелено светло“ за примену свих до сада постигнутих договора из Брисела.

Договор о катастру између осталог предвиђа да жалбена инстанца у споровима буде Врховни суд Косова. Истовремено, члановима владе је речено да се неки елементи бриселских договора не могу „ставити на папир“, због поверљивости, али да за њих гарантује међународна заједница. Неки од присутних чланова владе упозорили су да би уплитање Врховног суда Косова значило признање те институције самопроглашене косовске државе, односно признање правосудног система који почива на Уставу „Републике Косово“. Такође, како су упозорили неки министри, размена информација о изводима из матичних књига била би у супротности са Законом о заштити података о личности и чак Уставом Србије. „Не очекујем да ће ових дана у парламент стићи владина декларација о КиМ. Очигледно да је у овако деликатној ситуацији влада на изузетно тешком задатку и да тражи најбоље решење.

Држава свакако има политику према КиМ која се неће мењати“, рекла је јуче новинарима председница Народне скупштине Славица Ђукић Дејановић и додала да ће парламент вероватно добити одговор владе на захтев Одбора за КиМ, који је затражио акт о којем ће се изјаснити посланици. Она је навела и да је могуће да Одбор, када добије то обавештење владе, оцени да извештај о стању на северу Косова, који је Скупштина већ добила, може бити основа за расправу. Председница највеће посланичке групе ЗЕС Нада Колунџија изјавила је јуче да би било погрешно и штетно по националне и државне интересе да у Скупштину Србије стигне „било какав текст декларације о Косову који не би добио ширу подршку у парламенту“. Колунџија је негирала да је разлог за неусвајање декларације то што нема већине за њено изгласавање.

Извор: ТВ Мост