ДЕШАВА СЕ...

ПРЕДСЕДНИК- ПОЛИТИЧКИ КАМЕЛЕОН: БОРИСОВО ПУТЕШЕСТВИЈЕ ОД „ЕУ НЕМА АЛТЕРНАТИВУ“ ДО „НИСАМ ЕВРОФАНАТИК“!?


Борис Тадић: Нисам еврофанатик, али је ЕУ најрационaлније решење

недеља, 13 новембар 2011 14:06

Нова декларација парламента о Косову и Метохији не мора да буде донета јер влада има оквир за вођење косовске политике дат претходним декларацијама, изјавио је председник Србије Борис Тадић.

„И ако је нема, то не значи да настаје неки црни дан, било би добро да она може да буде донета, али и не мора“, рекао је Тадић гостујући на „Првој“ телевизији.

Тадић је истакао да је садашња генерација политичара дужна да пронадје решење за косовски проблем, чак и ако он неће задовољити све градјане Србије.

„Ја бих волео да неко други буде крив за то што нико не може да буде задовољан решењем на Косову, али нешто морамо да остваримо“, објаснио је Тадић, додајући да ће, како време одмиче, могућности да Србија нешто добије када је реч о Косову бити све мање.

У прошлости је, како је објаснио, унутрашњи политички консензус о Косову постојао зато што се нису доносиле никакве одлуке, већ је то, пре свега, било емотивно питање, али данас се одлуке морају доносити и зато се јављају несугласице, чак и у оквиру владајуће коалиције.

„Лако је бавити се Косовом када нема одлука. Тешко је изаћи пред градјане и рећи – то је мој став, јер свима је јасно да не можемо да добијемо све и да ћемо више да изгубимо него што ћемо да добијемо“, истакао је Тадић.

Подсећајући да је због Косова вођен рат са НАТО, Тадић је рекао да довођење у питање одлука великих сила, односно последица рата, неминовно доводи до повећања агресије у политичким односима великих сила према Србији.

Тадић је објаснио да ће Косово, као и до сада, остати проблем ЕУ и САД.

„Ако ико мисли да Русија, Кина или Бразил третирају Косово као свој горући проблем јесте веома наиван. У наредних десет година Косово ће бити горући проблем ЕУ и САД и они су због тога водили рат“, рекао је Тадић.

Тадић је истакао и да решење не може бити оно што предлажу странке окупљене испред програмског документа „Преокрет“ (ЛДП и СПО), јер би то било потпуно одустајање државе Србије од права да има своје интересе.

„Те странке предлажу одустајање, а ја не могу да одустанем јер би то угрозило интересе Србије и на другим локацијама где постоји политичка нестабилност“, казао је Тадић.

Тадић је, осврћући се на дијалог са Приштином, рекао да још нема договора у вези са административним прелазима.

„Ми све време идемо са иницијативама, а Приштина би желела да преговоре претвори у процес који би подразумевао имплицитно признање Косова од стране Србије“, рекао је Тадић, и додао да албанска страна жели да административне прелазе прогласи границама, на шта Србија никада неће пристати.

Тадић је поручио да је спреман да донесе ризичне одлуке у вези са Косовом чак и ако би оне угрозиле његов резултат на изборима.

„Ако видим да је решење могуће ја сам спреман да отворим спорна питања ако на то пристане друга страна“, рекао је Тадић.

„Српско-албански конфликт се може решити и не признајући и не делећи Косово, постоји простор за креативна решења, али се поставља питање да ли албанска страна жели да се договори са нама јер они не желе решење проблема већ само независност из националних разлога, а ми независност не дамо“, рекао је Тадић.

Говорећи о чланству у ЕУ, он је рекао да није еврофанатик, али је члнаство у Европској унији најрационалније решење.

„Где је бољи живот на планети Земљи него у ЕУ иако је она у кризи. Градјанима треба објаснити да је природно да се придружујете онима који имају најбољи квалитет живота. Да ли ће у ЕУ квалитет живота за 20 година бити слабији него у Кини – неће“, уверен је Тадић.

(Бета)

2 replies »