ДЕШАВА СЕ...

КФОР РАДИ ШТА ХОЋЕ ПО СЕВЕРУ КОСМЕТА, КРАДЕ ШУМЕ, ОДУЗИМА ЗЕМЉУ, ОБАРА СТАБЛА И ПРЕТИ МЕШТАНИМА


Кфор нам краде шуме

13. НОВЕМБАР 2011.  19:54

ЛЕПОСАВИЋ – На 16. километру северно од Лепосавића, на десној обали Ибра, налази се Јариње, које коса Галичник, спуштајући се од брда Јариње према Ибру, дели на Горње и Доње Јариње, удаљено једно од другог два километара.

После затварања административног прелаза Јариње од стране америчких војника у саставу Кфора, у јулу ове године, мештани Јариња и околних села живе опасани бодљикавом жицом. Покушавајући да заустави „нелегалне уласке и изласке“ на КиМ, Кфор је своју зону проширио на више од два хектара и потпуно онемогућио нормалан живот у тим селима. Тако се у Кфоровој зони затварањем алтернативног пута према Рудници 27. септембра нашло српско православно гробље, неколико домаћинстава, њиве, воћњаци, шуме, а одлазак на посао и у школе био је прави подвиг. Сада припадници Кфора, пошто су захваљујући писању „Правде“ уклонили клозет, нужду обављају у железничарској кући надомак Јариња.

– Навикли да живимо како морамо и свесни да не смемо да направимо грешку, сагли смо главу – прича Душан Премовић, железничар у пензији из Јариња.

Бивши железничар каже да су све муке издржали и прогутали бес који се накупио.

– Не могу да схватим какви су то људи и какве су им намере. После постављања клозета на наше гробље, мислили смо да од њих ништа више не може да нас зачуди. Каква је то демократија коју они заводе кад немају општу културу – пита се Премовић, додајући да им је циљ протеривање Срба са ових простора, који су једина сметња Тачијевој држави.

Прошле недеље Кфор је, преузимајући барикаду коју Срби држе у Доњем Јарињу, проширио своју зону километар у дубину КиМ према Лепосавићу. Том приликом су моторним тестерама, обарајући стабла храстова, затворили алтернативни пут из правца Лепосавића ка Рашкој, направљен паралелно са реком Ибар, блокирајући у потпуности друмски саобраћај према централној Србији.

Показујући оборено стабло, омотано бодљикавом жицом на алтернативном путу, браћа од стричева Живојин и Војин Урошевић кажу да је немачки официр Кфора упозорио мештане да ће, уколико склоне стабло, минирати пут.

извор: pravda.rs