ДЕШАВА СЕ...

ЗВАНИЧНО ОТИМАЈУ КОСМЕТ ОД СРБИЈЕ А НЕЗВАНИЧНО СЕ КАО КОНСУЛТУЈУ


Министри ЕУ само незванично о Косову?  

14. 11. 2011.   08:12h

Шефови дипломатија Европске уније би се данас, у Бриселу, могли само можда незванично дотаћи развоја око Косова и очекиваног наставка дијалога Београд-Приштина, али Западни Балкан и политика проширивања нису на дневном реду министарског заседања ЕУ.
Како су рекли високи званичници Савета министара ЕУ, није искључено да неки министри можда на радном ручку спомену и за косовски проблем везано питање кандидатуре Србије за чланство, па и предлог да Црна Гора добије датум преговора о чланству у ЕУ у децембру.
Извори ЕУ су такође пренели да висока представница Уније Кетрин Ештон неће подносити никакав извештај о затегнутости на северу Косова и напорима да се обнови дијалог Београд-Приштина, већ ће то ЕУ учинити на министарском заседању Уније почетком децембра.
Кетрин Ештон ће, речено је, врло вероватно незванично „разменити мишљење и сазнања“ о деловању ЕУЛЕКС-а и да се изгледа обећавајућим напорима дође до решења за царинске прелазе на северу Косова, чиме се отвара пут за обнову дијалога Београд-Приштина и, вероватно, давање статуса кандидата Србији, преноси Бета.

Извор: Радио КиМ