ДЕШАВА СЕ...

„Ниједан мир није направљен тако да траје. Ниједно разграничење није направљено тако да нема неуралгичне тачке које могу бити генератор нових сукоба. Ово је тренутак у коме трезвено треба разговарати и о Босни, и о Хрватској, али и о овом нашем простору овде, као и о Македонији и Црној Гори…


Вељко Одаловић: Нема решења ако се српска и албанска страна строго држе признања или непризнања Косова

субота, 12 новембар 2011 14:26

Секретар Скупштине Србије Вељко Одаловић је рекао да се приступом, у којем се и српска и албанска страна строго држе признања или непризнања статуса Косова, не може доћи до правих решења.

„Ако све време имамо такав приступ, до решења се неће доћи. Држава је имагинарна ствар. Она се не маже на хлеб. Живот је нешто сасвим друго“.

…Вељко Одаловић и Рамуш Тахири

Са Одаловићем се сложио и високи политички саветник „председнице Косова“ Рамуш Тахири, истичући да инсистирање на статусу Косова треба избегавати.

„Не треба гледати у прошлост која нас, као терет на врату, спречава да размишљамо о будућности. Из добре европске праксе треба узимати примере за решење проблема уз избегавање статуса Косова“.

Одаловић је, говорећи о северу Косова рекао да су људи, који живе у граду на Ибру, фрустрирани јер су приморани да гледају своју кућу преко моста.

„Митровица је град који је доживео другачију судбину. Тамо су људи расељени, размештени. Једни су отишли из северног дела у јужни, други из јужног у северни и то је место где су људи доста фрустрирани јер преко моста гледају своју кућу“.

Тахири је казао да косовске власти, уколико Срби са севера желе да Београд буде фактор у сарадњи са Приштином, не могу одређивати да ли ће он и заиста имати ту улогу.

Говорећи о изналажењу решења за мир на Косову, Одаловић је казао да се у том процесу треба послужити примерима из прошлости.

„Ниједан мир није направљен тако да траје. Ниједно разграничење није направљено тако да нема неуралгичне тачке које могу бити генератор нових сукоба. Ово је тренутак у коме трезвено треба разговарати и о Босни, и о Хрватској, али и о овом нашем простору овде, као и о Македонији и Црној Гори. Дакле, да се било који модел не препозна као модел померања нових разграничења“.

На питање да ли би до дијалога Београда и Припштине уопште дошло да није било утицаја и притисака из међународне заједнице, Тахири је казао да су обе стране натеране на тај процес због „глупе политике“ и српске и албанске стране.

„Срби и Албанци желе да крену са разговором само ако су приморани, а не зато што је то њихов политички програм, њихова будућност, што смо суседи и што морамо разговарати“, закључио је Тахири.

(КИМ радио)