ДЕШАВА СЕ...

У ЊЕМУ СЕ ДЕФИНИТИВНО „ПРОБУДИО СРБИН“: ДАЧИЋ НАЈАВЉУЈЕ ОРУЖАНУ ИНТЕРВЕНЦИЈУ СРПСКЕ ДРЖАВЕ НА СЕВЕРУ КиМ У СЛУЧАЈУ НЕКЕ НОВЕ „ОЛУЈЕ“- ПА МАКАР МОРАО ДА УХАПСИ И ТАДИЋА!?


Нећу дозволити нову „Олују“ на Косову!

„Мали“ и није тако наиван- Изгледа да ће на крају да ипак смрси конце Тадићу…

23. 10. 2011. 03:33х | Ало!

Заменик премијера Србије Ивица Дачић и даље сматра да је разграничење најбоље решење за проблеме на Косову. У интервјуу за „Ало!“ он каже да преговоре треба наставити што пре и проблем искључиво решавати мирним путем, али да Београд неће мирно посматрати ако власти у Приштини крену да „чисте“ Србе у некој новој „Олуји“.

Није реално да Срби остану да живе на независном Косову: Ивица Дачић

– Ова последња дешавања траже одређену врсту уздржаности од свих на терену. Можда данас неки захтеви Срба нису реални, али оно што је сигурно нереално јесте да ће Срби остати да живе на независном Косову. Зато је добро што међународна заједница разговара и преговара са Србима. Исто тако, нисам сигуран да сви фактори у међународној заједници желе да се нађе мирно решење – каже Дачић.
Док ви преговарате из Београда, Србе на Косову убијају као глинене голубове. Шта Београд може да уради осим да политички подржава наш народ на Косову?

– Припадам мало чвршћој линији када је реч о Косову. Ја сматрам да Србија треба да постави одређене црвене линије. Ако може Турска да каже да је напад на Сарајево напад на Турску, исто тако је напад на северни део Косовске Митровице напад на Србију. Ако се Резолуција 1244 не поштује, онда не могу само од нас да траже да је поштујемо ако је нико други не поштује. Зашто се не врати до 1.000 наших полицајаца и војника на Косово? Међународна заједница о томе неће да разговара. Ја то сваки пут поменем и увек наиђем на осуду да то није реално! Дакле, ја сам за то да уколико Албанци силом нападну север Косова, Србија мора да одговори!
Учио сам од Милошевића!

Били сте један од најближих сарадника Слободана Милошевића. Шта је то добро што сте од њега научили, а шта не бисте никада поновили?
– Његова добра страна је била што је имао осећај за национални интерес, а лоша што није знао где је граница, односно зид, кад треба да се окренеш да не разбијеш главу. Лоша страна је била и та што је дозволио да његова супруга формира другу партију и што је имао лоше сараднике.

Како?

– На сваки начин, пре свега политички и дипломатски, али ако је језик другачији, мора да постоји равнотежа страха. Ако ми кажемо да нећемо интервенисати, то значи да је Тачију све допуштено.
Да ли то значи да не треба да искључимо и интервенцију наших снага?

– На силу се не може одговорити окретањем другог образа! Дакле, ако Тачи крене у офанзиву на Србе, сигурно нећемо скрштених руку гледати косовску „Олују“, али је најбоље да Београд и Приштина што пре, уз посредовање међународне заједнице, дођу до решења, а једино право решење је оно које је трајно, а самим тим и праведно, а то је да се изврши разграничење!
У чему је разлика између разграничења и поделе?

– Ма нека га зову како хоће! Разграничење је да свако добије своје!

Зар то није подела?

– Ма ја вам опет понављам, зовите то како хоћете! То је утврђивање нове линије! Ова линија није праведна!
Која би линија по вама требало да буде праведна и где је?

– Нисам ја ту да о томе причам јер СПС, према најновијим истраживањима, има седам одсто подршке. Само кажем да би то било најправедније решење. Уосталом, зашто сад то мене питате, идите на Косово па видите!
Ви нећете да кажете?

– Сви који дођу на Косово виде шта је шта и где је шта! Немојте да се правимо ћорави. Мој савет је да и Београд и Приштина скину повез с очију! Молим вас, какав је то државни суверенитет да се припадници Кфора и Еулекса превозе хеликоптерима на прелаз! Ако има магле, хеликоптери не могу да лете, значи – нема суверенитета! Исто тако, да ће Срби да успоставе свој суверенитет у Призрену, где сам иначе рођен и где сада живи 20 Срба, такође је фикција! Ја само питам да ли ми желимо решење или бајке и митологију?
Рестриктивнији закони штите полицију!

Само ове недеље, било је неколико напада на полицију. Како то спречити?

– Искључиво доношењем нових закона, који би били рестриктивнији!

Где је та црвена линија коју не бисмо смели да пређемо уколико желимо да уђемо у ЕУ?

– Да ли ћемо и када бити тамо примљени не зависи од тога колико смо према њима понизни. Преговори треба да постоје, али видите како неке земље то коче. На Србији се сви истресају! Ми сада желимо да уђемо у ЕУ јер је то наш државни и национални интерес, а с друге стране, наши главни савезници у борби за те интересе су Русија и Кина. Морамо да преломимо. Или ћемо са највећим силама на запад и да нам они буду савезници, под условом да имају више разумевања за српску позицију, или ће време довести до тога да ће се нека будућа Србија у потпуности окренути другој страни. Ако сте већ у ситуацији да вас сви притискају, као у време Милоша Обреновића, морате да нађете и одредите ко је тај пред кога ћете да клекнете јер није функционално да клечите пред свима! Нама је потребно савезништво са неком великом силом.
После најновијих инцидената на Косову, да ли смо даље или ближе добијању статуса кандидата у децембру?

– Уз мудру политику и наставак преговора, сигуран сам да ћемо добити зелено светло.
Добијање статуса кандидата вероватно ће бити један од адута владајуће коалиције у предизборној кампањи?

– Не размишљам о кампањи и изборима, ја само радим свој посао, а најбоља кампања је да ли знате да га радите или не. Према неким нашим истраживањима, СПС сада има седам одсто, а заједно са ЈС-ом и ПУПС-ом око 11. Сигуран сам да ћемо бити трећи на изборима и да ћемо имати више. Ми ћемо сигурно бити важан фактор у формирању нове владе, осим ако Тадић и Николић не реше да то ураде.
Колико је то уопште реално?

– Једно је питање колико је то реално пре, а колико после избора. Зато не треба искључити било какву могућност.
Па и то да подржите Николића?

– Потпуно је логично да то буде ДС, пошто смо с њима у коалицији. Прво ћемо разговарати са ДС-ом, али то не значи да ће наше жеље постати реалност, све зависи од резултата.
Хоћете ли бити следећи премијер?

– То је баш хипотетичко питање! Ја сам такав договор имао још 2008. са Борисом Тадићем, али се Млађан Динкић побунио јер је имао више посланика од нас. Сада сам му захвалан, зато што сам могао више да урадим са ових позиција него да сам био премијер у време економске кризе.

Категорије:ДЕШАВА СЕ...

10 replies »

 1. Госпођа Славица је управу!Опозиција у Србији је толико разводњена да је то смешно,баљезгају једно те исто год. а ништа не предузимају.Једина светла тачка у политици су Двери србске.Независна организација која делује искључиво у интересу Србског народа.Орг. која је 12 год. деловала без политичког ангажмана,што значи да им нису битни власт,паре и слава,него Србија и опстанак Србског рода.Имају све здраве идеје и акције!Доста нам је више страначких лидера.Народни покрет и здраво,а увек ће се наћи неко међу нама ко је способан да води народ!

  Свиђа ми се

 2. Поред уласка у коал. са онима који су их срушили Дачић је своје право лице показао кад је прошле године за педер-бал извео на улицу преко 5 хиљ. полицајаца(неке чак без маски и кацига).Свесно их шаљући у грађански рат против свог гладног народа који дебело плаћа те њихове дневнице.Да је он човек који има петљу тад би се успротивио Тадићу.Ове год. је био против,зашто?Зато јер је организован полицијски синдикат и вер. би се побунили,а парада срама је претила да есхалира у праву револуцију!Овако је можда и придобио неког патриоту.Видели смо да није било баш много негодовања из еу,јер је Боркан објаснио налогодавцима да је пред изборе боље овако!Толико о Дачићевој ратоборности,Србству и бризи о народу!

  Свиђа ми се

 3. УРЕДНИК: ВИДИМ ДА ЈЕ ДОСТА ЧИТАЛАЦА НЕЗАДОВОЉНО СА „ПРОВОКАТИВНИМ НАСЛОВОМ“ ЧЛАНКА… НАРАВНО ДА НИ ЈА НЕ ВЕРУЈЕМ У ДАЧИЋЕВ ПАТРИОТИЗАМ, И СМАТРАМ ГА ОБИЧНИМ ПОЛИТИЧКИМ КАЛКУЛАНТОМ КОМЕ ЈЕ БОРБА ЗА ВЛАСТ ИЗНАД БИЛО КОГ МОРАЛНОГ НАЧЕЛА- ЗАТО И ЈЕСТЕ У КОАЛИЦИЈИ СА ОВИМ ИЗДАЈНИЦИМА… РАЗЛОГ ЗБОГ КОГА САМ СТАВИО ПРОВОКАТИВАН НАСЛОВ ЈЕСТЕ ДА САМ ЖЕЛЕО ДА ИЗАЗОВЕМ И ОВАКВЕ РЕАКЦИЈЕ, КОЈЕ ПОДСТИЧУ КОНСТРУКТИВНУ РАСПРАВУ- А, И У СЕБИ (НЕРЕАЛНО) САМ СЕ НАДАО ДА ЋЕ МОЖДА ОВАЈ ЧЛАНАК ПРОЧИТАТИ И САМ ЖУТИ ПОГЛАВНИК ТАДИЋ, И КОНСЕКВЕНТНО КРЕНУТИ У ОБРАЧУН СА СВОЈИМ КОАЛИЦИОНИМ(И КО ЗНА ЈОШ КАКВИМ СВЕ НЕ…) ПАРТНЕРОМ МАЛИМ ИВИЦОМ…. ЗНАМ ДА СЕ СВИ СЛАЖЕТЕ- ДА ИХ ТРЕБА ОКРЕНУТИ ЈЕДНЕ ПРОТИВ ДРУГИХ, А АКО ПРАТИТЕ И ДРУГЕ ЧЛАНКЕ НА ОВОМ БЛОГУ, ОНДА И ЗНАТЕ ДА ВЕЋ ДОЛАЗИ ДО РАЗДОРА НА СВИМ НИВОИМА У ОКВИРУ ВЛАДАЈУЋЕ КОАЛИЦИЈЕ, АЛИ И САМОГ ДС-а…

  Свиђа ми се

 4. Predizborna prica i skupljanje poena.Dali postoji uopste i jedan jedininazovi politicar iz sadasnje kompletne garniture,kome se moze verovati.Ja mislim da nepostoji.Sve su to samo prazne price,dok narod danonocno sedi na barikadama.Svi oni pr….e u jednu tikvu.

  Свиђа ми се

 5. Њега не занимају избори, а све ради у име тога. Јер да је Србин и патриота не би нас хапсио и спречавао да идемо на Космет. То је радила полиција и надам се да им није то наредио Тадић. Тадић јесте наредио ЊЕМУ, али то значи да ОН није тај који ће нас спасавати. Уосталом, то је једноставно, изађи из Владе и биће…

  Свиђа ми се

 6. Jos ovo nije nista specijlno. Ovo je takodje dip;omatski odgovor. Naslov clanka nije bas u skladu sa sadrzajem ovog teksta.
  On i dalje gaji veliku iluziju o primanju u EU…a kamoli da je napusti, a tek da pocne da ozbiljnije razmislja o Istocnim silama i konkretno se zalaze sa njima …
  Treba okrenuti ledja Zapadu-Americi i EU (nasim laznim saveznicima,odnosno nasim neprijateljima) pa ce se sve promeniti!

  Свиђа ми се

  • Молимо вас да не постављате овакве бомбастичне наслове,јер има много подводљивог али и унесрећеног народа који би могао да поверује лажову!!!Ближе се избори и пас већ увелико лаје због изборних поена и придобијања патриота,а пошто је Боркан већ готов биће му итекако потребна свака помоћ!Да нису исти као и они неби улазили у коалицију са њима!

   Свиђа ми се