ВАНРЕДНЕ ВЕСТИ

СРБИ БУДНИ НА РУДАРИМА- БАРИКАДА ОСТАЈЕ…


Biljana Dikovic

‎09:03 12.08.2011. RUDARE
Kao i svih proteklih noći od izbijanja krize na severu Kosova 25. jula, Srbi su i sinoć bili na barikadi u selu Rudare kod Zvečana a motrili su i na sve druge putne pravce koji vode ka prelazima Brnjak i Jarinje.
Bilo je mirno ali kako kažu oni koji danonoćno dežuraju neizvesnost i napetost su najčešće reči kojima se opisaje stanju na severu Kosova, javlja iz Kosovske M…itrovice za KIM radio novinar Slađana Trifunović.
Zabrinuti za sudbinu ovog dela pokrajine predsednici četri Opštine sa severa Kosova uputili su juče pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu u kome zahtevaju da ih zaštiti od najave čelnika privremenik kosovskih institucija u Prištini da će nasilno integrisati sever Kosova i da će posle povlačenja KFOR-a na prelaze dovesti albanske carinike i policajce.
Na barikadi u Rudaru se na svaka četiri sata smenjuju građani iz Kosovske Mitrovice i Zvečana , situacija je mirna a nema najave kada će i taj putni pravac koji od Zvečana vodi ka južnoj Kosovskoj Mitrovici biti deblokiran.
Sezona je godišnjih odmora ali je zbog radne obaveze koja je na snazi više od 15 dana malo građana koji nisu u gradu. Za vozila međunarodne misije omogućen je slobodan prolaz svim putevima osim kroz Rudare gde će krst koji je postavljen na sredinu puta ostati još neko vreme, kažu u kriznom štabu Kosovskomitrovačkog okruga.
kimПрикажи више