АУТОРИ

ЗА ЧАСТ ОТАЏБИНЕ – ГОЛГОТА СРБИЈЕ – ПОЖАР НА БАЛКАНУ – ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ…


ГОЛГОТА СРБИЈЕ…

навечерје Светог Николе Лета Господњег 2011.

NBS---fotodokumenta---razglednice---prvisvetskirat---RG-1159-048

Ово је филм који треба да погледа сваки човек, а због сазнања и историје која се временом прекрајала на тему „историју пишу победници“. И ово је историјски документ направљен на основу реконструкције догађаја са стварним, аутентичним снимцима.

Историјско-документарни филм, животно је дело власника „Артистик филма“ Андреје Глишића и Зарије Ђокића. Прву верзију филма под насловом ЗА ЧАСТ ОТАЏБИНЕ, пустили су у промет 1. маја 1930. године. Наставили су трагања за долументима о српској војсци, улажући у тај подухват све што су до тада зарадили. Резултат истраживања била је нова, озвучена верзија коју цензура забрањује 16. марта 1940. године са образложењем да би својом садржином филм неповољно утицао на односе наше државе према иностраним државама. Филм је преправљен и под насловом ПОЖАР НА БАЛКАНУ цензура га је одобрила 21. августа 1940. Та време рата филм је сакривен у Мионици, а Глишић га новембра 1944. године откопава и предаје новим властима.
Југословенска кинотека добија једну копију и повремено је приказује у својој дворани. Почетком седамдесетих година откупљује од породице Глишић материјал који представља други део забрањене верзије филма ГОЛГОТА СРБИЈЕ.
На основу расположивих филмских материјала и извршених истраживања, рекострукцију забрањене верзије ГОЛГОТЕ СРБИЈЕ начинио је сарадник Југословенске кинотеке, Стеван Јовичић. Сматра се да овој верзији недостаје само неколико секвенци из прве половине филма, за које се претпоставља да се налазе код породице Ђокић.
Секвенце преласка српске војске преко Албаније и улазак ослободилаца у Београд накнадо је реконструисао редитељ Станислав Краков, а снимио их Стеван Мишковић, уз помоћ преживелих учесника и у аутентичном амбијенту.
ГОЛГОТА СРБИЈЕ проглашена је за филм од изузетног значаја за историју и културу нашег народа и води се у „Листи филмске грађе од изузетног значаја“ под бројем 106 (Сл.гласник СРС 19/80).
Филм приказује „Епопеју Србије 1914-1918 године са оригиналним снимцима на бојиштима из доба светског рата“.
ГОЛГОТА СРБИЈЕ – ПОЖАР НА БАЛКАНУ


Режија: Станислав Краков
Музичка композиција: Миленко Живковић
Симфонијски оркестар Краљеве Гарде у Београду
Хор: Академско певачко друштво „Обилић“ Земун, диригент: Миленко Живковић