ДЕШАВА СЕ...

АМЕРИЧКИ ЦИЉ – ПРЕКО ШИПТАРА ГОСПОДАРИТИ 900 МИЛИЈАРДИ ЕВРА ВРЕДНИМ ЛИГНИТОМ НА КиМ


Косово: рат за ресурсе

19.12.2011.

KosovoUSAEagle300

Улога непризнате „републике Косово“ на карти сировина много је значајнија него на политичкој. На територији покрајине налазе се богате резерве олова, цинка, никла, боксита, других вредних ресурса.

Према подацима министарства за рударство Србије, резерве угља земље износе 20 милијарди тона, при томе 14 милијарди се налази на територији Косова. Ипак да претвори ове ресурсе у електричну енергију Београд, који нема скоро никакав утицај у покрајини, не може. Посебно ако се узме у обзир то да су косовске власти незаконито присвојиле себи низ српских објеката енергетског сектора „у вредности“ од милијарду и по евра. Између осталог „Независно Косово“ нема ни стручњака, ни технологија да извлачи профит из природних ресурса покрајине. Па и контрола Приштине над ресурсима је пре илузија. У јулу ове године Волстрит Џорнал писао је да је представник финансијског магната Џорџа Сороша прошле године боравио на Косову 5 пута. При чему у друштву са албанским милијардером Сахитом Мујаом, са којим Сорош жели да вади лигнит, процењен на 300 милијарди долара.

Говори српски политиколог Милован Дрецун:

тонски запис: МИЛОВАН ДРЕЦУН

milovan drecun(ТРАНСКРИПТ ФБР Биљана Диковић:
„Тамо су огромна налазишта лингнита, квалитетног. Када се тај лигнит откривене резерве прерачуна у цену струје која може да се произведе из тих резерви које су преко 11 милијарди чини ми се, онда је вредност тог угља скоро 900 милијарди евра.
Дакле, долазимо до цифре која је изузетно значајна за производњу електричне енергије, а знамо какав је већ проблем и са атомским електранама, и да ће се и Европа све више у наредном периоду враћати угљу као извору за производњу електричне енергије. Имајући у виду и све ове догађаје који се одигравају на јужном Медитерану, односно на северу Африке где су значајна енергетска богатства, посебно у Либији – гас и нафта, онда се може рећи да је обавезни и најважнији пратећи елемент америчке политике војног интервенционизма у минулом периоду, и у наредном периоду, битка за овладавањем енергетским ресурсима, где Космет са значајним резервама лигнита и веома ретких руда и минерала заузима веома важно место у тој стратегији.“)

У том смислу индикативна је судбина предузећа Трепча, које се налази на северу Косова. Његове резерве износе 500 хиљада тона олова, 45 хиљада тона цинка, осамсто тона сребра. Пре предаје Косова под међународну контролу Трепча је била најважније предузеће покрајине, овде је радило око 25 000 људи. Док 2000. године снаге НАТО-а нису избациле на хиљаде радника на улицу, под изговором да се рад комбината негативно одражава на екологију покрајине. Али недавно потпредседник косовске владе Беџет Пацоли смислио је лукав план. Како су саопштили српски медији, он је планирао да објави акције предузећа на Лондонској берзи, а ексклузивно право регистрације компаније Трепча при томе би добио члан британске краљевске породице Принц Мајкл Кентски. Пацолија је мало збунило што 66% акција Трепче припада државном Фонду за развој Србије. Даља судбина ового посла је непозната, али врло је индикативно што се косовске власти сматрају власницима индустрије у којој је деценијама улагала средства Југославија.

Између осталог, већ одавно у покрајини колају гласине о томе да је један од задатака НАТО базе Бондстил да шаље ретке метале у САД за потребе космичке индустрије. Да ли је то тако или не, тешко је рећи. Али како се каже, нема дима без ватре. Пацоли, Сорос, Муја, други познати богаташи и велике компаније тешко да би улагале новац у мало Косово ако то не би наговештавало суперпрофит.

извор: ГЛАС РУСИЈЕ

2 replies »

  1. Pa znamo mi to odavno !!Pa sam je i Divlji Bil Klinton rekao 1998 godine „Mi necemo intervenisati ni u jednoj zemlji gde nemamo interes u korist nasih gradjana i gradjana koji su sa nama u alijansi“ma da na kraju sve amerika pokupi a ovi moraju da cute jer ce umreti od gladi.FASISTICKA GAMAD!!!

    Свиђа ми се