01.02.2013.Вести са ОКУПИРАНОГ Косова и Метохије


01.02.2013.Вести са ОКУПИРАНОГ Косова и Метохије

кфор

***

*КОМАНДАНТ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ КОСОВСКА МИТРОВИЦА: САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

*КИМ радио: Обијена црква Св. Николе у Биначу

*Нови шеф ЕУЛЕКС-а на Косову, Бернд Борхарт, данас је током свог првог радног дана на челу ове мисије обећао је да ће наставити тесну сарадњу са косовским властима…

*Б.Стефановић: Параф и потпис нису исто (видео)

*ДАЧИЋ И ТАЧИ 22. ФЕБРУАРА У БРИСЕЛУ

*Решавање проблема косовских пензија

*СРЕТАЊЕ НА СРЕТЕЊЕ – НИКАД ГРАНИЦА

*Терориста Харадинај: Након дијалога Србија више неће имати улогу на Косову

*Декларација Срба са севера Косова и Метохије од 30.1.2013.

*Тачи: Договором о царини Србија признала “Косово”

***

КОМАНДАНТ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ КОСОВСКА МИТРОВИЦА

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Поводом изјаве Команданта КФОР-а Фолкера Холбауера дату медијима о легитимитету, правном статусу, активностима, ношењу оружја припадника Цивилне Заштите и његових отворених претњи да ће КФОР реаговати одлучно у случају да припадници Цивилне Заштите постану претња по слободу кретања, сигурно и мирно окружење, подсећам команданта КФОР-а на следеће чињенице које би морао да има у виду:

– Цивилна Заштита је мирнодопска организација чији су рад и обавезе прецизно дефинисани Женевском конвенцијом па је самим тим легитимитет ове организације неспоран и нико, укључујући и међународне снаге безбедности немају право нити могу оспорити легитимитет и правни статус и онемогућити рад поменуте организације. Функционисање Цивилне заштите је могуће обезбедити чак и на окупираним територијама а окупационе снаге морају омогућити несматан рад припадницима поменуте организације како би правовремено пружиле подршку и помоћ локалном становништву. Споразумом Човић- Хакеруп је такође предвиђена могућност формирања и функционисања Цивилне заштите.

– Припадници Цивилне заштите никада неће представљати претњу по било кога осим у случају да локално становништво, њихова имовина и лична безбедност буду угрожени. У том случају припадници Цивилне заштите имају право да, у складу са Женевском конвенцијом пруже сву помоћ грађанима без обзира на њихову националну или верску припадност, заштите њихове животе и сачувају имовину. У том случају очекујемо и радујемо се сарадњи са међународним снагама безбедности јер имамо заједнички циљ, а то је стварање мирног и безбедног окружења за све становнике на Косову и Метохији. Нажалост, КФОР до сада није био успешан у том свом задатку и припадници Цивилне заштите ће са задовољством асистирати и помагати припадницима КФОР-а, како се никада више не би поновило етничко чишћење Срба и других неалбанаца.

– На основу Резолуције СБ УН 1244 једино међународне снаге безбедности имају право да носе оружје, па стога очекујем да цењени командант хитно расформира и разоружа припаднике тзв „косовских снага безбедности“, који представљају отворену претњу по мир и безбедност.

– Припадници Цивилне заштите ће ускоро одржати још једну показну вежбу на којој ће бити приказане могућности, вештине, оспособљеност и чврста намера припадника ове организације да буду у служби грађана и њихове заштите. Очекујемо да командант КФОР-а, након више од шест месеци како је ступио на дужност, посети локалне самоуправе на северу покрајине и присуствује вежби припадника Цивилне заштите како би се и лично уверио да они не представљају претњу по било кога.

– Од команданта КФОР-а очекујемо и захтевамо да стриктно поштује Р СБ УН 1244 и престане са претњама јер оне само доприносе даљем урушавању кредибилитета КФОР-а и могу довести до потпуног прекида сарадње са локалним становништвом. Припадници Цивилне заштите не подржавају насиље, али имају обавезу да пруже помоћ и подршку локалном становништву у колико изостане реакција међународних снага безбедности.

Косовска Митровица Командант штаба за ванредне ситуације

01.02.2013. године општине Косовска Митровица

Крстимир Пантић

****

Не Кради Отаџбину:

србска земља Косово и Метохија

Света Земља.

Ко се ње одриче, не зна колику цену плаћа. И не само он: „…рђом капо док му је кољена“

***

17:46 КИМ радио: Обијена црква Св. Николе у Биначу

Црква Светог Николе у селу Бинач у општини Витина обијена је и опљачкана, сазнаје КИМ радио.

Витински парох, отац Звонко Костић КИМ радију је потврдио ову информацију, рекавши да је нејасно како се то догодило, јер полиција даноноћно дежура поред цркве.

„Да је црква обијена, први је приметио црквењак. То се вероватно догодило током ноћи, јер смо јуче долазили овде и све је било у реду, а ето данас смо затекли све поразбацано у цркви. Они су у цркву ушли кроз прозор, узели су новац и испревртали ствари. Колико ја знам, због последњих дешавања полиција је овде нон стоп присутна, али ето они нису ни приметили да је црква обијена“, казао је отац Звонко.

Случај је пријављен Косовској полицији, која тренутно обавља увиђај.

Ово је први пут да је црква Св. Николе која се налази у самом селу оскрнављена. Претходно, Албанци су јуна 1999. године у Биначу оскрнавили па потом запалили манастир Св. Архангела Гаврила и капеле Св. Петке, Св. архиђакона Стефана и Св. Николе у близини манастира у овом селу. Децембра исте године манастир је миниран и разрушен до темеља.

******

17:40 КИМ радио, ТВ Мост

НОВИ ШЕФ ЕУЛЕКСА ПРЕУЗЕО ДУЖНОСТ

Нови шеф ЕУЛЕКС-а на Косову, Бернд Борхарт, данас је током свог првог радног дана на челу ове мисије обећао је да ће наставити тесну сарадњу са косовским властима…

novi_ef_euleksa__velika

Борхарт, који је данас и званично преузео улогу шефа ЕУЛЕКС-а на Косову и на том месту заменио Гзавије Де Марњака , састао се са Јакупом Краснићијем, Едитом Тахири, Бајрамом Реџепијем и са специјалним представником ЕУ на Косову, Самуелом Жбогаром.

“Пред ЕУЛЕКС-ом и Косовом су многи изазови. Ми смо партнери а то подразумева обострану одговорност. ЕУЛЕКС ће наставити да пружа подршку Косову у јачању владавине права и изградњи његове европске перспективе,” изјавио је Борхарт.

ФБР КОМЕНТАР: Нови шеф Еулекса је немачки дипломата Бернд Борхарт – радио је на Косову као заменик шефа Верификационе мисије ОЕБС-а Вилијема Вокера (КОЈИ ЈЕ ИСЦЕНИРАО РАЧАК И ИЗАЗВАО БОМБАРДОВАЊЕ СРБИЈЕ), а након тога био је амбасадор Немачке у Тирани.

ДА ЛИ СУ МОГЛИ БОЉЕ ДА ОДАБЕРУ – НЕ НИСУ! СТВАРНО СУ ГА БИРАЛИ!

****

Б.Стефановић: Параф и потпис нису исто

Извор: КИМ радио

Борислав Стефановић тврди да није потписао ниједан споразум са Приштином и да је све уредбе о спровођењу договора усвојила Влада Србије.

Бивши шеф преговарачког тима Београда у разговорима са Приштином Борислав Стефановић наводи да је ставио само један параф на Технички протокол о административним прелазима, чиме је само потврдио да је текст истоветан са оригиналом.

“Парафирали смо папир који одређује где ће која кућица на прелазима да стоји, да неће бити симбола нити граничног камена. Држава, када нешто парафирате, није у дужна да то спроведе, већ тек кад се то потпише. Параф и потпис нису исто. Да ме је Влада овластила, ја бих потписао. Нова Влада Србије је то недавно урадила, тако што је Дачић, односно Павићевић, потписао тај протокол, чиме су почеле да се спроводе радње на терену”, казао је Стефановић у емисији “Од А до Ш”.

Све што се тиче наплате царина, ПДВ-а, официра за везу, то је договорила нова власт, тврди Стефановић. Према његовим речима, људи из СПС-а су и најодговорнији и за високе цене наплате осигурања за возила на административним прелазима.

“Ко год је провео три минута у преговарачком процесу зна да никакве захтеве албанске стране нисмо прихватили, нити смо разговарали о готовим решењима. Сви предлози и решења били су наши. То је била врло танка линија по којој смо ходали: истовремено да не признамо независност Косова, а да створимо ситуацију у којој ће људима бити нормалнији живот”, каже бивши преговарач Београда.

Стефановић истиче да је његов тим о свим споразума упознао политичке представнике Срба са севера, да су подељени посланицима у Скупштини Србије, а да их је кроз уредбе и закључке потврдила бивша Влада.

Стефановић, који је функционер ДС, коментаришући платформу за КиМ, каже да је нереална, али да је боља од председничке која је, како је оценио, била потпуно нереална.

“Сумњам да ће моћи да се спроведе. Свакако се треба борити и ми ћемо подржати власт у томе”, казао је он.

“Наша очекивања су често нереална, а за то су највише криви политичари који су пумпали једну нерелану ситуацију. Јер када ми немамо контролу на Косову, да имамо некакву ингеренцију и да можемо нешто да променимо, то би била друга ствар”, сматра Стефановић.

****

15:55 ТВ Мост: НОВЕ БАРИКАДЕ

Како не би дозволили присуство косовских цариника и пограничне полиције на прелазу Јариње, Срби су, након уклањања барикада у Рудару код Звечана, на пут поставили нове препреке…

Саобраћај на овој деоници пута одвија се без застоја али успорено, јавио је репортер телевизије Мост са лица места.

rudare_barikada_drva_velika

Грађани севера Косова и Метохије противе се успостављању царине и границе између централне Србије и њене јужне покрајине и истичу да ће се свим демократским средствима борити против тога.

****

Танјуг, ТВ Мост

ДАЧИЋ И ТАЧИ 22. ФЕБРУАРА У БРИСЕЛУ

Нова рунда дијалога примијера Србије Ивице Дачића и Хашима Тачија заказана је за 22. фебруар у кабинету високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Катрин Ештон, рекли су Танјугу дипломатски извори у Бриселу…

****

Да се подсетимо: Јуче су окупаторски војници КФОР-а опет, по ко зна који пут изашли из свог мандата и ставили се у службу Приштине, срушили барикаду у селу Рударе. Као одговор, поподне су Срби поставили нове препреке на магистарлном путу Приштина – Рашка, где су на неколико места истоварили дрва и успорили саобраћај.

Јужно од Ибра обијене су и опљачкане три православне цркве: Светог Јована у Штрпцу, Светог Димитрија у Доњој Битињи и Свете Петке у Сиринићкој жупи. Из цркви је узет сав новац, а врата и прозори разбијени.

У повратничком селу Грабац код Клине демолирана је црпна станица која напаја сеоски водовод и украдена пумпа. Село је без воде.

*****

Сваки пети пар у Србији нема порода. Од ових који имају, једва да имају двоје. Од то двоје, свако 20 има неки болест која је нова и први пут се чује за њу. Чак има удружење Родитељи деце оболеле од ретких болести.

Још увек мислите да то није због Нато бомби?

а1

******

агенције, ртс

Решавање проблема косовских пензија

Претпоставља се да Србија на име неисплаћених пензија корисницима са Косова дугује од милијарду до пет милијарди евра. Србија је од суда у Стразбуру, где се налази велики део захтева које су поднели корисници, затражила да се решавање тог проблема одложи до августа ове године, како би се „утврдио законски оквир за решење тог проблема“. Тек сада, иако је, корисницима пензија са Косова и Метохије престала исплата у јуну 1999. године, због прекида платног промета и финансијског саобраћаја, кажу у ПИО фонду.

„Према акционом плану, након формирања радне групе и њених састанака, 20. фебруар је установљен као рок за објављавање огласа, у којем ће се позвати сви корисници тих пензија да пријаве потраживања. Затим, 20. јуни је нови рок да се размотре сви приспели захтеви, а након тога 20. август је додатни рок да се предложе мере којим би се ово питање коначно решило“, објашњава Славољуб Царић, заступник Србије пред Европским судом.

Ипак, једном броју пензионера, после бомбардовања је успостављена и настављена исплата. Колики је број оних који ће потраживати исплату, кажу, тешко је утврдити.

„Око 9.000 захтева је већ упућено до сада и евидентирано, међутим, то су непотпуни захтеви и неки су решавни на суду, неки су решавани у поступку пред нашим органима у ПИО фонду и већ виђе од 200 до 300 таквих случајева је позитивно решено. Остали су у поступку који се воде пред нашим судовима“, каже Драги Видојевић, државни секретар у министарству рада, запошљавања и социјалне политике.

Радна група треба да утврди критеријуме и документацију неопходну за остваривање права на исплату пензија.

„Наравно овим обавештењем биће врло јасно прецизирано ко може да се јави, односно онај ко се јави шта треба да поднесе као валидан доказ, који треба да буде релевантан када се буде доносила та одлука о остваривањи права за коришћење пензија“, каже Видојевић.

Подсетимо, брачном пару Љутвији и Махмуту Грудићу Србија је, по пресуди суда у Стразбуру, на име неисплаћених пензија морала да плати око једанаест милиона динара. Претпоставка је да пред Европским судом за људска права има око 1.500 таквих предмета.

******

НИКАД ГРАНИЦА

СРЕТАЊЕ НА СРЕТЕЊЕ

15. фебруар – 12 сати – Карађорђев парк

Иницијатива НИКАД ГРАНИЦА уприличиће на Дан државности, 15. фебруара, велики народни скуп посвећен одбрани српске државотворне идеје. Окупљање је, како и доликује, заказано за Карађорђев парк у Београду, тачно у подне – намера је да се тиме не само укаже на суноврат државе Србије коју је премијер Ивица Дачић пресекао напола границом око Косова и Метохије, већ и да се искаже поштовање Вожду који са душманима није водио „историјске преговоре“ и „помагао интеграције“, него је, напротив, отаџбину уздигао бранећи је од оних који су јој наносили зло.

Свесни Карађорђевог завештања и, још више, свесни свега што данашњи властодршци у садејству са бриселским и приштинским „пријатељима“ раде на рушењу тог завештања, позивамо вас да са нама поделите обавезу одбране српске државности. Уверени смо да је то једина могућа прослава Дана државности које се нико никада неће постидети.

Иницијатива НИКАД ГРАНИЦА

*******

србин.инфо

Терориста Харадинај: Након дијалога Србија више неће имати улогу на Косову

Бивши терориста, садашњи председник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај сматра да дијалог Београда и Приштине води престанку утицаја Србије на северу Косова.

Он је у интервјуу подгоричкој Телевизији Атлас оценио да ће исход дијалога Београда и Приштине резултирати тиме да Србија више неће имати никакву улогу на Косову, додајући да разуме незадовољство Срба, али каже да је “паметније размишљати о будућности, уместо робовати прошлости”.

– Зна се куда иде овај процес. Иде према рашчишћавању односа Србије са Косовом. Не може Србија у априлу, када буде одлучивано о датуму почетка преговора са Европском унијом, задржати улогу коју сада има на северу Косова – сматра Харадинај.

Он каже да су европске интеграције потреба и Косова, а не само Србије, с тим што Приштина, према Харадинајевом мишљењу, има далеко више времена.

– Ми не држимо Србију, она држи сама себе – тврди Харадинај.

Ако си Србин, ниси најрасположенији

На тврдње да Срби на југу Косова живе као у концентрационим логорима, он је одговорио да ако си Србин на Косову “мало си љут”, односно “ниси најрасположенији грађанин Косова”.

Харадинај је, на подсећање да га српска јавност и даље доживљава као одговорног за злочине у Метохији, казао да свако има право на избор да верује у шта жели.

– Ако је ваш избор да живите са лажима, не могу да вам помогнем, живите – навео је он.

Харадинај је казао и да концепт велике Албаније сматра превазиђеним, а идеју о размени територије јужне Србије за север Косова нереалном. Он је поручио Албанцима са југа Србије да наставе да учествују у политичком животу Србије.

Харадинај је потврдио да је недавно разговарао са Хашимом Тачијем о намери да га наследи на месту премијера Косова, али је навео да није оптимиста по том питању.

– Није одлучено још и не могу да најавим у ком смеру ће то ићи. Нисам толики оптимиста.

Ја сам понудио промену Владе, али и промену политике, не наставак садашње – казао је он.

Према његовим речима, статус Црногораца на Косову није раније решен, јер су третирани у пакету са Србима, али је додао да очекује да црногорска заједница ускоро добије место у косовском Уставу.

– Знам да ствари иду у правцу решења тог проблема и да Црногорци добију конститутивна права – навео је Харадинај.

(Танјуг)

********

Фонет

Без сусрета Николића и Јахјаге у Минхену

Званично је из кабинета Томислава Николића демантовано писање косовске штампе да ће у наредна два дана у Минхену доћи до његовог сусрета са Атифете Јахјагом, и потврђено Фонету да је прво путовање на које Николић иде планирано за 4. фебруар у Турску.

Приштински дневник Косова Сот објавио је информацију да постоје велике шансе да се Николић и Јахјага сретну на маргинама Конференције о безбедности у Минхену, иако на списку учесника те конференције нема никога из Србије.

*****

ДСС: Правна анализа рада Уставног суда на оцени уставности уредби заснованих на „бриселским споразумима“

(кликом на линк прочитајте анализу)

*****

Никад граница

Декларација Срба са севера Косова и Метохије од 30.1.2013.

deklaracija_srba_sa_severa_kim

******

КИМрадио

Тачи: Договором о царини Србија признала „Косово“

Хашим Тачи каже да је „договором о наплати царина на северу Косова Србија дефинитивно признала Косово као независну државу“.

Према његовим речима, споразум о царинама је „у потпуности у складу са косовским уставом и законима“.“Царински споразум значи да је Косово јединствено подручје и да на целој територији важе закони који регулишу ову област. Овим споразумом успоставља се владавина права у области царина на северу Косова и истовремено заустављају неправилности које су тамо постојале”, казао је Тачи.

***********

 

********

Вести са ОКУПИРАНОГ КиМ 31.01.2013.: КФОР срушио барикаду у Рудару, Шиптари у Клини не дају Србима воду, опљачкана црква Светог Јована у Шрпцу, Марко Јакшић: АКЦИЈА КФОРА КАО ОДГОВОР НА МИТИНГ СРБА, СРБИ ВРАТИЛИ БАРИКАДЕ!

*************

Бета, ТВ МОСТ

КФОР: РАГОВАЋЕМО НА НАРУШАВАЊЕ МИРА

Уколико неко покуша да наруши мирно и сигурно окружење на Косову припадници Кфора ће реаговати, каже командант те мисије Фолкер Халбауер, који није желео да одговори да ли ће Кфор уклонити нове препреке које су Срби поставили на путу Приштина – Рударе…

Командант Кфора Фолкер Халбауер рекао је да ће Кфор реаговати ако неко покуша да наруши мирно и сигурно окружење на Косову, не изјашњавајући се о евентуално новој акцији на северу.

Упитан да ли ће Кфор уклонити нове препреке које су Срби поподне поставили на магистралном путу Приштина – Рашка у селу Рударе код Звечана, Халбауер је рекао да не говори о оперативним детаљима.

Житељи северног Космета истоварили су после подне балване на исто место са кога су припадници Кфора јутрос уклонили бетонске блокове, због којих је саобраћај на путу ка Јарињу успорен али не и прекинут, преноси Бета.

Командант Кфора је на конференцији за новинаре у Косовској Митровици истакао да ће ова међународна војна мисија предузети све одговарајуће мере како би сачували мирно и сигурно окружење.

Халбауер је апеловао на све да се дистанцирају од насилних акција и да оставе политичарима да решавају отворена питања.

Он је позвао све људе да се одрекну „врућих говора и акција“ и да сви допринесу бољем развоју будућности, нагласивши да конфликт који влада на Косову треба да се реши политичким дијалогом.

Имам поверење у политички одговорна лица да ће наставити дијалог и верујем да ће одлуке које ће бити донете бити поштоване од свих. Ми смо одговорни за мирну средину и нисмо политички настројени, непристрасни смо у сваком погледу, рекао је командант Кфора.

kfor_ica_velika

РАСМУСЕН: КФОР НЕ СМАЊУЈЕ СНАГЕ НА КОСОВУ

Кфор неће смањивати своје снаге због и даље „ровите ситуације, посебно на северу Косова“, изјавио је генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен, који је поднео годишњи извештај о деловању и развоју НАТО у прошлој години.

Расмусен је тиме потврдио оцене других званичника НАТО да је на Косову и даље „крхка“ безбедносна ситуација и нагласио да циљ јесте да се број трупа смањи чим то дозволе безбедносне прилике.

Челник НАТО је подвукао да ће Кфор у саставу од око пет хиљада војника и даље остваривати мандат с циљем да „зајамчи безбедност и слободу кретања за све на Косову“.

Један високи званичник Атлантског савеза је рекао да на северу Косова може и мора да се нађе „једино неко политичко решење“.

„У НАТО се сматра да је дијалог Београд-Приштина позитиван, да је већ дао и да се верује да ће дати и коначне добре резултате“, подвукао је овај функционер у седишту Атлантског савеза.

Расмусен је у годишњем извештају истакао да је окончањем „надгледане независности Косово остварило важну прекретницу“.

Генерални секретар НАТО је уједно упозорио да „корупција, организовани криминал и помањкање економског развитка и даље утичу на општу безбедносну ситуацију, посебно на северу Косова“.

*********

КФОР руши Срби постављају нове барикаде

ЗВЕЧАН – Срби су данас, после подне, поново поставили препреке на магистралном путу Приштина – Рашка, у месту Рударе код Звечана, на северу Косова и Метохије.

barikade-300x161

На овом магистралном путу, на пар локација, Срби су данас истоварили метарска дрва. Саобраћај није заустављен, али се обавља успорено, јавља Танјугов извештач са лица места.

Дрва на магистралном путу су постављењена након што су у јутрошњој акцији војници Кфора одатле уклонили велике бетонске блокове. Локални Срби истичу да се противе присуству такозваних косовских цариника и пограничне полиције на прелазу Јариње који се налази на овом путном правцу што је и био повод да још једном поставе препреке на овом путу.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП

***КИМ РАДИО: Рударе – Срби поставили препреке на путу

Радио Контакт плус из Косовске Митровице јавља и да су дрва постављена након акције војника КФОР-а који су са истог места уклонили бетонске блокове.

Окупљени су поновили став да се противе присуство косовских цариника на прелазу Јариње, који се налази на овом путном правцу, што је и био повод да још једном поставе препреке на овом путу.

*********

Аналитичари: Николић антидржавном политиком превазишао очекивања запада

СРБИ НА ОКУП инфо

“Николић из маја и јуна прошле године није Николић из јануара ове године”, кратко констатује хрватски политички аналитичар Давор Ђенеро, а члан Форума за међународне односе Милан Карагаћа објашњава да је председник Србије превазишао сва досадашња очекивања произашла из његовог деловања као опозиционог политичара и медијске слике која је у том периоду о њему настала.

“Од њега (Николића) се није очекивало да ће бити толико отворен, директан, јасан и резолутан у погледу кључних питања наше спољне политике, а то су Европска унија и Косово”, рекао је Карагаћа.

*********

********

САД финансира пројекат велике Албаније

ове године формирање нове албанске државе?

Танјуг, пресс.рс

Сједињене Америчке Државе (САД) већ годинама припремају пројекат стварање велика Албаније који би према неким најавама могао да буде заокружен већ ове године , пише сплитска Слободна Далмација и напомиње да је југоисток Европе најкраћи транзитни пут између западне Европе и нафтом и плином богатог подручја средње Азије због чега је део „нове велике геополитичке игре“.

вест са Танјуга пројекат велика албанија

Лист подсећа на изјаву директора Института за регионалне прогнозе и саветника тројице албанских премијера Коче Данаја који је рекао да би већ ове године мирним путем требало да буде формирана нова албанска држава која би објединила све албанске територије.

Подсећајући и на недавну изјаву албанског премијера Саљи Берише да је уједињење свих албанских територија незаустављиво, Слободна Далмација истиче да док неки аналитичари тврде да је нова албанска држава реалан пројект који код неких буди страхове и може донети нове тензије, други наводе да су Беришине речи потпуно погрешно интерпретиране.

“Амерички пројект стварања велике Албаније заправо се полако дипломатским и војним средствима реализује већ дуги низ година. Постоји историја америчког ангажовања у региону, али када је реч о овом пројекту, треба подсетити на неколико кључних тачака. То је америчко НАТО бомбардовање Србије 1999. године, након чега је НАТО на Косову распоредио 50.000 добро наоружаних војника”, пише лист.

Ту је, додаје се, и Охридски споразум, пројект САД-а, којим је започет процес политичког реформисања Македоније кроз уставне измене и усвајање низа нових закона који су осигурали знатно већа права македонским Албанцима.

Трећа кључна тачка је, пише лист, америчка подршка независности Црне Горе и Косова чиме је ослабљена Србија, извршена њена декомпозиција и тиме успостављена регионална равнотежа.

„Америчка политика је овим војно-дипломатским ангажманом припремила пројект велике Албаније”, изјавила је “Слободну” политиколог, др Јадранка Половић.

Указујући на значење Косова као дела југоистока Европе, Половићева каже да тај регион као и у прошлости и данас има значајно геополитичко, геоекономско и геостратешко значење које одређује политичку будућност регије.

“Повезан с Медитераном, Блиским истоком, подручјем Кавказа и средње Азије, али и Подунављем и средњом Европом, одувек је био предмет интереса великих сила. Због растућег значења енергената у геополитици 21. века, овај простор, који премрежавају важне транзитне руте, па ево и Газпром је напокон у Хрватској, постаје простор снажног надметања глобалних центара моћи”, навела је Половић.

Према њеним речима, југоисток Европе најкраћи је транзитни пут између западне Европе и нафтом и плином богатог подручја средње Азије и каспијског базена и као такав својом проходношћу постаје делом “нове велике геополитичке игре”, односно простор на којем се укрштају интереси САД-а, Европе, Русије и Турске.

Половићева је указала како пројекат успостављања америчке доминације у Евроазији почиње заправо на југоистоку Европе са Албанијом, а завршава у Кини.

Сједињене Америчке Државе своју геостратегију према средњој Азији ослањају на мрежу проамеричких држава на југоистоку Еуропе – Македонију, Албанију, Румунију, Бугарску, Турску и Грчку, у најновијем контексту и Косово, као и земље каспијске регије – Азербајџан и Узбекистан, али и Грузију и Украјину, на које се, како каже, шири злоћудна стратегија унификације, американизације света.

“Управо је примијер Косова као нове државе створене уз употребу америчких политичких инструмената постао показатељ наставка америчке доминације у регији и настојања да се одржи америчко униполарно водство не само на југоистоку Европе, него и шире на простору Евроазије”, оценила је Половић. Она је додала да Косово остаје америчка “успешница” у свладавању правила демократије, усвајања лекција слободног тржишта и отварања страним инвеститорима.

Америчка политика, каже она, дрма свим пројектима на Косову.

“Срамота је да амерички званичници који су тукли Србију сада приватизују највиталније делове косовске економије” каже Половићева.

Она каже да не очекује немире у овом делу Балкана. „Вође албанског националног покрета ових дана изјављују да су САД и Русија договорили прекрајање граница на начин да ће се Прешево, Косово, верујем и део Македоније и Црне Горе, наћи у оквиру велике Албаније. Ја им доиста верујем јер се већ одавно нова конфигурација простора бивше Југославије спроводи путем два интеграцијска процеса: придруживања регије НАТО-у и Европској унији”, каже Половићева.

Она је указала да националне државе губе смисао, глобални актери напредују кроз пројекат ширења демократије, људских права и слободног тржишта који подразумева глобалну беду региона.

Нове државе, додала је, потпуно су зависне од страног капитала, а ових дана, како је рекла, хрватску владу видимо као “одликаше” који спроводе све што страни актери нареде…

“Регију потреса висока незапосленост, апатија људи, невероватне социјалне разлике, а управо амерички фаворити, Албанија, Косово и Црна Гора, могу се означити као земље с највећим криминалом”, рекла је Половић.

 

**********

АКЦИЈА КФОРА КАО ОДГОВОР НА МИТИНГ СРБА

марко јакшић

КОСОВСКА МИТРОВИЦА, 31. ЈАНУАРА /СРНА/ – Потпредсједник Скупштине Заједнице српских општина и насеља на Косову и Метохији Марко Јакшић рекао је Срни да је јутрошња Кфорова акција уклањања барикада у мјесту Рударе одговор на народни митинг Срба одржан у Косовској Митровици…

******

Никад граница

Декларација Срба са севера Косова и Метохије од 30.1.2013.

deklaracija_srba_sa_severa_kim

******

КФОР бруталном акцијом срушио ноћас барикаде код Звечана

Припадници америчког контигента Кфора уклонили су рано јутрос бетонске блокове које су биле постављене на путу који од јужне Косовске Митровице води према Рашки у месту Рударе… објавила је ТВ Мост.

ЗВЕЧАН – Припадници Кфора уклонили су рано јутрос бетонске препреке са магистралног пута Приштина – Рашка, у месту Рударе код Звечана. Акција припадника међународних војних снага на уклањању препрека које су Срби раније поставили на том магистралном путу трајала је три и по сата, јавио је Танјугов извештач.

Током акције није било инцидената, а приликом уклањања бетонских препрека сви прилази Рудару су били блокирани.

Припадници Кфора по уклањању препрека повукли су се у базу у јужном делу Косовске Митровице.

Током акције уклањања препрека, чуле су се сирене за узбуну у Звечану и Косовској Митровици, а потом су се грађани окупили у месту Рударе.

Срби су пре неколико дана поставили бетонске препреке на магистралном путу у Рудару како би онемогућили долазак тим путним правцем косовским цариницима и пограничној полицији на прелаз Јариње, ка Рашкој.

Председник општине Звечан Драгиша Миловић изјавио је да је акција војника Кфора у овој општини на северу Косова класична демонстрација силе.

Миловић је у изјави Танјугу рекао да је Кфор јутрос више од три сата држао у блокади магистрални правац који води према Краљеву и да је огромна војна сила употрербљена да би се уклонило неколико бетонских блокова.

“Ради се о демонстрацији силе. Овакве акције не доприносе стварању поверења између војника Кфора и наших грађана, јер су грађани три и по сата били онемогућени да се крећу,”- рекао је Миловић.

Он је рекао да је јутрос на лицу места разговарао са представником америчког Кфора који му је потврдио да међународним војницима нико није ускратио слободу кретања али да се, како је рекао, наводно плаше од успостављања нових барикада. У сваком случају ради се о једној, по мом мисљењу, демонстрацији силе војника Кфора за којом није било потребе, додао је Миловић.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП

*********

КФОР: Уклањање препрека због потпуне слободе кретања

Танјуг: KOСOВСKA MИTРOВИЦA – Из Kфора jе данас саопштено да jе циљ њихове jутрошње операциjе, коjу су спровели у селу Рударе код Звечана на северу Kосова, био уклањање препрека постављених на путу.

Уклањањем препрека омогућена jе већа слобода кретања, не само за Kфор него и за међународне организациjе и све људе на Kосову.

У саопштењу се додаjе да су успешно рано jутрос уклонили препреке са магистралног пута Приштина – Рашка у селу Рударе код Звечана.

Из Kфора подсећаjу да jе њихов задатак да допринесу сигурном и мирном окружењу и слободи кретања за све људе на Kосову.

Kфор ће, како jе саопштено, наставити да чини то одлучно, промишљено и непристрано, и потпуности у складу са својим мандатом. (!!!)

*****

ФБР КОМЕНТАР:

КФОР ЈЕ ОДАВНО ИЗАШАО ИЗ СВОГ МАНДАТА – КАД СЕ ПРВИ ПУТ СТАВИО НА СТРАНУ ШИПТАРА, ОГРАДИО БОДЉИКАВОМ ЖИЦОМ СРБЕ И СТАВИО ИХ У КОНЦЕНТРАЦИОНИ ЛОГОР!!!

*********

србин.инфо

Шиптарски терор: Не дају Србима ни воду

Непознати починиоци демолирали су у повратничком селу Грабац код Клине црпну станицу која напаја сеоски водовод и украли пумпу за воду, јавља Радио Гораждевац.

Штета која је причињена, према речима повратника, износи око две и по хиљаде евра, а село Грабац остало је без водоснабдевања.

Случај је пријављен полицији која је изашла на лице места, а повратници тврде да су ово урадили Албанци који већ дуже време пљачкају малобројне повратнике.

“Ово није први пут да је украдена пумпа која снабдева село водом, то је чињено још неколико пута, више пута су разбијане повратничке куће, а пре две године украден нам је и трактор, починиоци за ни једно дело нису пронађени”, рекао је представник села Грабац Радоња Магић.

Он је у изјави за радио Гораждевац додао да се боји да Срби у оваквим условима неће моћи да опстану у селу.

Инаце, пре две недеље у повратничком селу Опраске такође је украдена пумпа за водоснабдевање, док је у селу Клинавац запаљена слама у дворишту повратника Јове Видића.

Пљачке и провале повратничких домова у српским селима у општини Клина веома су честа појава.

*********

ТВ МОСТ

ИНЦИДЕНТ У СЕЛУ ГРАБАЦ – ЦЕЛО СЕЛО ОСТАЛО БЕЗ ВОДЕ

Непознати починиоци демолирали су у повратничком селу Грабац, општина Клина црпну станицу која напаја сеоски водовод и украли пумпу за воду, јавља Радио Гораждевац…

грабац

Штета која је причињена, према речима повратника, износи око две и по хиљаде евра, а село Грабац остало је без водоснабдевања.

Случај је пријављен полицији која је изашла на лице места, а повратници тврде да су ово урадили Албанци који већ дуже време пљачкају малобројне повратнике.

„Ово није први пут да је украдена пумпа која снабдева село водом, то је чињено још неколико пута, више пута су разбијане повратничке куће, а пре две године украден нам је и трактор. Починиоци ни за једно дело нису пронађени“, рекао је представник села Грабац Радоња Магић.

Он је у изјави за радио Гораждевац додао да се боји да Срби у оваквим условима неће моћи да опстану у селу.

Иначе, пре две недеље у повратничком селу Опраске такође је украдена пумпа за водоснабдевање, док је у селу Клинавац запаљена слама у дворишту повратника Јове Видића.

Пљачке и провале повратничких домова у српским селима у општини Клина веома су честа појава.

*************

РТВ Херц,КИМ радио

Оскрнављена црква Светог Јована у Штрпцу

Црква Светог Јована у Штрпцу је обијена и опљачкана, јавља РТВ Херц.

КИМ ШТРПЦЕ ЦРКВА

Полиција обавља увиђај испред цркве Св. Јована (Фото РТВ Херц)

На цркви су разбијена врата и прозор, а из цркве је изнешен сав новац, каже отац Стефан и додаје да је о свему обавештена полиција, која је јуче извршила увиђај. Иконостас, према речима оца Стефана није диран.

“Виде се трагови обијања, неким предметом су врата разбијена, они који су то урадили су ушли, однели су новац који је био на иконама и у фијоци од продатих свећа, хвала Богу иконе нису дирали”, казао је отац Стефан и додаје да ни сам не зна које је ово по реду скрнављење цркава у Сиринићкој жупи.

Отац Стефан каже да је црквењак Марица прва приметила да је црква обијена.

“Марица је у понедељак последњи пут била овде, кад је јуче дошла видела је ово. На прозору од олтарског дела виде се трагови, вероватно су ту прво покушали да разбију и да уђу, међутим ту је пролаз узак и прозор има решетке, па су се вероватно пребацили на улазна врата која су разбили вероватно пајсером или уз помоћ неког сличног предмета. Чак су улазили и у олтарски део, скидали су прекриваче са светог престола, вероватно су и ту тражили новац”.

Недавно су на цркви у Урошевцу исписани граффити ОВБПМ, а прошле године обијене су цркве у Драјковцу и Горњој Битињи.

**********

Клокот радио, КИМ радио

Због рушења споменика из Кикинде упућено писмо подршке Витини

Након скрнављења 35 надгробних споменика на православним гробљима у Клокоту и Витини и рушења споменика борцима НОБ-а у центру Витине, из општине Кикинда упућено је писмо подршке председнику и житељима општине Витина.

срушени споменик у Витини КиМ

Један од порушених споменика (Фото архива КИМ)

Председник општине Кикинда Саво Добранић је у име општинског руководства и грађана општине Кикинда, упутио писмо подршке председнику општине Витина Срећку Спасићу и свим мештанима ове општине у коме изражава жаљење због последњих дешавања.

“У име грађана Кикинде и у своје лично име, упућујем изразе најдубљег жаљења због вандалског скрнављења споменика у вашој општини. Најоштрије осуђујем свако насиље које је у супротности са демократским вредностима и настојањима да се проблеми реше дијалогом, у духу толеранције и уважавању различитости. У нади да ће се у најскоријем року извршиоци привести правди, грађани Кикинде пружају вам несебичну и свеобухватну подршку у превазилажењу настале ситуације,” наводи се у писму подршке.

Ове две општине су крајем прошле године успоставиле званичну међуопштинску сарадњу, која ће бити крунисана потписивањем Меморандума о братимљењу наредних дана.

—————

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

Из минута у минут – Вести са КиМ 30.01.2013. Митинг у КМ: “СТОП БРИСЕЛСКИМ ОБМАНАМА И ПРЕВАРАМА”: УСВОЈЕНА ДЕКЛАРАЦИЈА ЈЕДНОГЛАСНО – ПОНИШТАВАЊЕ СПОРАЗУМА И ПРЕКИД РАЗГОВОРА СА ПРИШТИНОМ

30.01.2013. Митинг у КМ: Ми нисмо стока, ми смо народ – уставобранитељи! (цео снимак митинга)

 

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.