23 август 2012: МУЧКИ НАПАД НАТО ОКУПАТОРА НА СРПСКИ НАРОД И БЛОКАДА СЕВЕРА…


23.08.2012.

Подсећамо: Драматична ситуација у Зупчу код Зубиног Потока – Окупатор је током дана ЗАУЗЕО БАРИКАДУ ЗУПЧЕ! Ухапшена двојица Срба:  ВЛАДАН ГАНИЋ и ДЕЈАН РАКИЋ.
*******************

16:04 Инфослужба „Срби на окуп“

Изјава председника општине Зубин Поток Славише Ристића за РТВ МОСТ Звечан (видео)

18:15 Глас Косова и Метохије

И даље блокиран цео ибарски Kолашин. Неколико километара дуга колона аутомобила, комбија и камиона стоји и чека на пролаз. Пропуштају само санитете, евентуално мајке са малом децом, ако се смилују… Гомила људи вратила се у Косовску Митровицу не успевши да дође до куће у Зубином Потоку и осталим селима, распитивајући се да преноће код рођака и пријатеља у КМ…А5

СРБИ НА ОКУП

17:18 НАЈНОВИЈА ВЕСТ, Зубин Поток: Добијамо дојаву да се нешто дешава у клисури према Зубином Потоку, некаква гужва… Проверавамо, али мобилна телефонија се омета! То је клисура која је приказана на претходним сликама.

17:23 Да, било је гурања, два италијанска бова су успела да прођу а онда је народ скочио и физички онемогућио њихов даљи пролазак. Народ је успео да одгура Италијане и онемогући им даљи продор!

16:54 СРБИ НА ОКУП Клисура између Зупча и Зубиног Потока…сада…

16:23 СРБИ НА ОКУП

Како нам јављају дописници са терена тренутно је мирно у Зупчу, окупљени Срби су на стотинак метара северно од барикаде коју су заузели окупаторски војници Италијанског КФОР-а…

ТАНЈУГ Ристић: Кфор и Еулекс желе да изазову инциденте

ЗУБИН ПОТОК, 23. августа – Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић оценио је да су војници Кфора који су данас дошли на барикаду у Зупчу желели тиме да изазову инцидент.

Ристић је у изјави Тањугу рекао да су војници који су дошли на барикаду преко мегафона позвали око 15 грађана који су ту дежурали „на двобој“, што је како је оценио, нечувено. „Десетине сведока имамо за то и очигледно је да је била намера да се изазове инцидент“, рекао је председник општине Зубин Поток. (наставак чланка)

16:10 Бета

“Кфор је не само изашао из свог мандата, они не желе да осигурају мир и безбедност за све грађане, већ провокацијама желе да изазову Србе да на то реагују” – рекао је Недељковић и додао да према информацијама са терена војници италијанског Кфора говоре Србима да су изгубили рат и да су они заузели њихову барикаду.

Према његовим речима, италијански војници чак провоцирају Србе и позивају их да поставе нову барикаду или се потуку са њима. (наставак чланка)

14:56  Бета  Канцеларија за КиМ: Срби нису безбедни на Косову (наставак чланка)

16.00 ИЗВОР: ПРАВДА

Косовска Митровица – Ситуација на КиМ је изузетно напета каже за Правду Небојша Јовић председеник СНВ-а Косовсек Митривоце. Јовић позива на опрез и уздржаност.

– Ситуација веома напета, али међу српским становништвом нема страха. Поучени претходним искуством Срби су спремни да се супротставе било каквој сили. Још једном позивам на мир и уздржаност, али морам да напоменем да на Косову и Метохији, осим Срба староседелаца, живи и велики број протераних Срба са свих територија бивше Југославије и да нико од њих више нема где да се повуче, нити то желе – наводи Јовић. (наставак чланка)

15:37 СРБИ НА ОКУП

Општина Зубин Поток, Зупче: У шуми изнад и око Зупча се налази велики број италијанских војника КФОР-а који помно двогледима прате дешавања на Зупчу. Војници КФОР-а покушавају да изазову оружани инцидент, али Срби су смирени и не реагују на провокације!

15:02 СРБИ НА ОКУП

НАЈНОВИЈА ВЕСТ: Војници ШПАНСКОГ контигента КФОР-а су блокирали пут према Зубином Потоку са стране Косовске Митровице. На барикади Јагњеница се налазе водени топ и велики број возила КФОР-а као и војника под пуном ратном опремом…

15:18 > 15:39 Бета КФОР уклонио барикаду у Зупчу

Припадници италијанског КФОР-а уклонили су данас барикаду коју су у селу Зупче држали Срби, тврдећи да тако онемогућавају косовским цариницима и припадницима специјалних јединица косовске полиције пролаз ка административном прелазу Брњак.

Мештанин Зупча Саша Касаловић, који је са двадестак комшија био у месту где је била барикада, рекао је за агенцију Бета да су војници КФОР-а под пуном опремом за разбијање демонстрација провоцирали грађане и „на превару намамили и ухапсили двојицу мушкараца“.

Према његовим речима, војници су мештане на лошем српском језику звали да се потуку са њима.

„Разумели смо да им је циљ да нас испровоцирају и изазову сукобе, а онда за то оптуже нас“, рекао је Касаловић и додао да Срби неће наседати на провокације. Све путеве који воде ка Зупчу и Зубином Потоку сада су блокирали војници.

Портпарол ЕУЛЕКС-а Николас Хотон изјавио је раније данас да су ЕУЛЕКС и КФОР у месту Зупче започели акцију како би припадници мисије ЕУ могли да дођу до Зубиног Потока и спроведу своје уобичајене активности.Хотон је за агенцију Бета казао да операција траје у месту Зупче које је на путу ка Зубином Потоку.

Срби на северу Косова блокирају пролазак возила ЕУЛЕКС-а сматрајући да та мисија није статусно неутрална.

„Еулекс је одлучан да ојача владавину права за све заједнице широм Косова и на жалост мала група криминалаца у Зупчу спречава слободу кретања. ЕУЛЕКС ће наставити да тесно сарађује са КФОР-ом на успостављању слободе кретања за све“, рекао је Хотон.

Портпарол ЕУЛЕКС-а није изнео детаље акције у Зупчу.

МОЛИМО СВЕ КОЈИ СУ У ПРИЛИЦИ ДА ПРОБАЈУ ДА ДОЂУ ДО СРБА КОЈИ СУ ПОРЕД БАРИКАДЕ У ЗУПЧУ, да макар буду са њима. Објављиваћемо фотографије како их добијамо јер је изузетно отежана комуникација са севером КиМ-а!

14:37 СРБИ НА ОКУП

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ: Пре пола сата окупатор је ЗАУЗЕО БАРИКАДУ ЗУПЧЕ! Јаке снаге КФОР-а – Италијански војници су, под пуном ратном опремом дошли до Срба на барикади (било је око 15 момака) и са упереним пушкама су им рекли „ви сте храбри, дошли смо да се бијемо“, а сво време спремни да пуцају. Када су Срби видели да не могу ништа да ураде повукли су се а они су им рекли, цитирамо: „шта бежите ми смо добили рат шта хоћете сад?“ Срби су се повукли, а Италијани су „бравурозно“ заузели барикаду која је већ више од годину дана „само српска“.

Јаке снаге КФОР-а су пресекле пут Србима и према Митровици и према Зубином Потоку, тако да су Срби који су ту у мишоловци и без могућности да им се помогне. Такође, у Кошутову су јаке снаге РОСУ-а.

Два младића Србина која су ту случајно наишла су пробали да прођу и одмах СУ УХАПШЕНИ, спаковани у марице и одвежени. Зову се ВЛАДАН ГАНИЋ и ДЕЈАН РАКИЋ. Пратимо и даље ову изузетно драматичну ситуацију, а очекујемо и фотографије мада се мобилна телефонија омета…

14:24 Глас Косова и Метохије

СРУШЕНА БАРИКАДА У ЗУПЧУ. БЛОКИРАЛИ ИТАЛИЈАНИ СВЕ. НЕ МОЖЕ СЕ НИ У ЗУБИН ПОТОК. ОЧЕВИЦИ ТВРДЕ ДА СУ 50-ТАК ИТАЛИЈАНА НАМЕРНО ПРОЗИВАЛИ СРБЕ И ПРОВОЦИРАЛИ НЕ БИ ЛИ ОВИ ПУКЛИ И КРЕНУЛИ НА ЊИХ ПА ДА ПУЦАЈУ. МЕШТАНИ ВРЛО УЗБУЂЕНИ.

МОЛИМ ВАС НЕМОЈМО НАСЕДАТИ НА ТЕ НИСКЕ ПРОЗИВКЕ ПА ДА ОПЕТ БОЛНИЦЕ БУДУ ПУНЕ НАШИХ. ИЗГЛЕДА ДА ЈЕДВА ЧЕКАЈУ. НАРЕЂЕЊЕ ЈЕ ДА ПУЦАЈУ. НАШ АДМИН СА ЛИЦА МЕСТА 12. ЈАВЉАЋЕ ДАЉЕ

14: 19 Витез Отаџбине

Док друг Пачић уводи Хашима у СБ УН, а друг Јулин послушно делује под надзором ЕУЛЕКС-а у току је нови напад на Србе на северу КиМ! ЈАКЕ СНАГЕ КФОР-а и ЕУЛЕКС-а БЛОКИРАЛЕ ЗУПЧЕ! У КОМШИЈСКОМ ШИПТАРСКОМ СЕЛУ КОШУТОВО СТАЦИОНИРАНА ЈЕДИНИЦА РОСУ У ПУНОМ БОРБЕНОМ САСТАВУ! КРОЗ КМ И ЗВЕЧАН ПАТРОЛИРАЈУ РАЗЛИЧИТЕ СТРУКТУРЕ ОКУПАТОРА! КРОЗ БОШЊАЧКУ ЈЕ ПРОЛЕТЕЛА КОЛОНА ЗАТАМЊЕНИХ ЏИПОВА ПОД СИРЕНАМА!

14:00 Глас Косова и Метохије 

Обавештење : Гужва на Јагњеници, Срби су у преподневним часовима блокирали пролаз припадницима Еулекса, да би затим Кфор направио контрабарикаду у селу Јагњеница и не пропушта цивилна возила док СРБИ не пропусте возила Еулекса… На пункту је доста цивилних аутомобила и велики број СРБА… Више информација касије када их будемо добили…

12:47 СРБИ НА ОКУП

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ СА ОКУПИРАНОГ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Општина Зубин Поток, барикада Зупче – пре пола сата Срби су зауставили џип ЕУЛЕКС-а који се кретао без пратње. Тренутно је на Зупчу, на барикади присутна колона од 10-15 возила КФОР-а са војницима наоружаним и опремљеним за разбијање демонстрација. Срби су их блокирали… Пратимо дешавања!

+++

Еулекс не дозвољава посету Вулина

 23. 08. 2012. 11:51  12:03 Бета

Посета директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Александра Вулина северној Косовској Митровици одложена је због најаве припадника мисије Еулекса да неће дозволити његов боравак на северу Космета, саопштила је Канцеларија у Косовској Митровици.


Директор канцеларије Владе Србије за КиМ Александар Вулин

Било је планирано да Александар Вулин у 12 сати разговара са политичким представницима косовских Срба у седишту Канцеларије за Косово и Метохију у Косовској Митровици.
 
Еулекс: Ми не одлучујемо ко улази на Косово

Мисија ЕУ на Косову, Еулекс, негирала је да је одговорна за одлагање посете директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Александра Вулина северу Косова и навела да није у ланцу одлучивања приликом посета српских
званичника.

Портпаролка Еулекса Ирина Гудељевић рекла је за агенцију Бета да српски званичници који желе на Косово захтев подносе Канцеларији специјалног представника ЕУ у Београду који тај захтев прослеђује Канцеларији специјалног представника ЕУ на Косову.

„Захтев се потом предаје Влади Косова, а одговор истим каналом шаље у Београд. Ми нисмо у том ланцу и то Еулексов мандат не укључује“, рекла је Ирина Гудељевић.
 

Отказивање Вулинове посете лоша порука

Председник Српског националног већа северног Косова и Метохије Милан Ивановић оптужио је Еулекс да се не понаша статусно неутрално и да је прекршио Резолуцију 1244 тиме што је отказао посету директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Ивановић је за агенцију Бета рекао да Еулекс тиме „отежава и држави Србији и Србима на Косову и Метохији да учине потребе кораке у правцу побољшања и стабилизације тешке ситуације у Покрајини“.

„Главни виновници те неслободе Срба и угрожених српских права јесу косовске институције и њихови ментори из Еулекса“, рекао је Ивановић и подсетио да Еулекс треба да „омогући слободу кретања и посету људи који су важни за судбину Срба“.

Према његовим речима, основни мотив је увођење косовских институција на север Косова што би довело до етничког чишћења Срба.

Председник СНВ-а је рекао да ће се Срби на северу Косова и Метохије, у складу са Резолуцијом 1244, „на легитиман начин супротставити одлукама Еулекса који неће моћи да спречи посету Александра Вулина наредних дана северу Косова и Метохије“.

„Срби сматрају да Александар Вулин треба да дође у Покрајину и очекујемо да ћемо у данима који долазе са њим разговарати о свим проблемима како бисмо нашли решење за стабилизацију прилика на Косову и Метохији“, рекао је Милан Ивановић.

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.